header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Begraafplaats klooster Berchmanianum

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : Houtlaan
In gebruik vanaf: 1930
In gebruik tot en met: 1972


Geschiedenis[bewerken]

Het in 1928 door de Jezuïeten in Brakkenstein gestichte klooster Berchmanianum, tevens studiehuis van de Nederlandse Jezuïeten, kreeg op 4 februari 1930 toestemming om een begraafplaats aan te leggen in de tuin van het klooster.

In 1970 vroegen de Jezuïeten toestemming om het kerkhof uit te breiden. Dat verzoek werd gehonoreerd door het college van Burgemeester en Wethouders, maar de uitbreiding werd niet uitgevoerd. Op 29 februari 1972 sloot het bestuur van het Berchmanianum namelijk een overeenkomst met de beheerders van begraafplaats Jonkerbos om daar voortaan de overleden paters te begraven. De superior van het Berchmanianum liet het college van Burgemeester en Wethouders op 19 februari 1974 via een brief weten dat van het kerkhof op het kloosterterrein geen gebruik meer werd gemaakt.

De begraafplaats als zodanig is gesloten en niet toegankelijk voor derden. Het Berchmanianum is sinds 1967 een kloosterbejaardenoord; ook bevindt zich daar het archief van de Nederlandse Provincie der Jezuïeten.

Begraafregisters[bewerken]

Begraafregisters zijn aanwezig in het archief van de Nederlandse Provincie der Jezuïeten in Nijmegen, Collectie Timmermans, inv.nr. 75. Mocht u een bezoek willen brengen aan het archief dan is het verstandig om tevoren telefonisch een afspraak te maken. Het archief van de Nederlandse Provincie der Jezuïeten is op donderdag gesloten (2007)

Bronnen[bewerken]

  • Regionaal Archief Nijmegen, Secretarie Gemeente Nijmegen 1946-1984, rubriek openbare gezondheid, voorlopig inv.nr. 1267.
  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 66-67.
  • Mededelingen van de heer J. van Gennip, adjunct-archivaris Nederlandse Jezuïeten (2007).

Verantwoording[bewerken]

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden