header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Begraafplaats klooster Mariënbosch

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : Mariënboomseweg
In gebruik vanaf: 1933
In gebruik tot en met: 1941


Geschiedenis[bewerken]

Op 25 januari 1924 gaf het gemeentebestuur toestemming aan het ‘Zedelijk Lichaam Vereniging van Vrouwen tot het geven van Onderwijs’, om aan de Mariënboomseweg een begraafplaats aan te leggen. Deze was bestemd voor de zusters van het in 1924 in gebruik genomen klooster en pensionaat Mariënbosch. Deze zusters van de Sociëteit Jezus Maria en Jozef (J.M.J.) stichtten op Mariënbosch de eerste rooms-katholieke middelbare meisjesschool (MMS) in Nederland. De aanleg van het kerkhof ging niet door. Pas in 1933 werd op een ander stuk grond een begraafplaats ingericht. Dit kerkhof is in 1941 verdwenen en de hier ter aarde bestelde zusters zijn herbegraven op de begraafplaats van de Heilig Landstichting naast de Cenakelkerk. Hier werd in 1966 grenzend aan de oudere graven nog een perceel met een capaciteit van dertig graven beschikbaar gesteld aan de zusters van Mariënbosch.

Begraafregisters[bewerken]

Er is volgens de archivaris van de Nederlandse provincie van de Sociëteit van Jezus Maria en Jozef geen begraafregister aangelegd van de begraven personen op de begraafplaats bij klooster Mariënbosch. Voor informatie over de begraafplaats kunt u zich wenden tot de Nederlandse provincie van de Sociëteit van Jezus Maria en Jozef, Sint Janssingel 92, 5211 DA Den Bosch.

Bronnen[bewerken]

  • Regionaal Archief Nijmegen, Stadsbestuur Nijmegen 1810-1946, inv.nr. 1924/70.
  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 64.

Verantwoording[bewerken]

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden