Begraafplaats oude St. Canisiusziekenhuis

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : St. Annastraat
In gebruik vanaf: 1948
In gebruik tot en met: 1967


Geschiedenis

Op 10 juli 1947 vroegen de voorzitter en de secretaris van het college van regenten van het St. Canisiusziekenhuis toestemming aan het college van Burgemeester en Wethouders om op het terrein van het ziekenhuis een begraafplaats te mogen aanleggen. Deze begraafplaats was bestemd voor zusters die gewerkt hadden in het ziekenhuis. Zij behoorden tot de congregatie van de Heilige Carolus Borromeus, ook wel Zusters onder de Bogen genoemd.

De eerste begrafenis vond plaats in november 1948, de laatste in 1967, waarna de begraafplaats werd gesloten. Zusters die na 1967 overleden, zijn begraven op de rooms-katholieke begraafplaats Jonkerbos.

In totaal werden er dertien zusters op het kerkhof bij het oude St. Canisiusziekenhuis begraven. Ook de voormalig directeur van het ziekenhuis H. van IJzeren werd er, in 1966, teraardebesteld. Alle stoffelijke resten werden op 13 oktober 1989 overgebracht naar het kloosterkerkhof in Ryckholt, gemeente Eijsden. Hier heeft de congregatie van de Heilige Carolus Borromeus een gedenksteen ter nagedachtenis aan de overleden zusters geplaatst. Het St. Canisiusziekenhuis werd gesloopt in de jaren 1992-1993.

Begraafregisters

Er zijn geen begraafregisters bijgehouden van de begraafplaats bij het St. Canisiusziekenhuis. Wel is de congregatie van de heilige Carolus Borromeus zo vriendelijk geweest om een lijst samen te stellen van de hier begraven personen.

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Secretarie Gemeente Nijmegen 1946-1984 rubriek openbare gezondheid, voorlopig inv.nr. 1265.
  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 68.

- H. Corman, Vaarwel lief ziekenhuis: 66 jaar Canisius (Wilhelmina) ziekenhuis aan de Nijmeegse Sint Annastraat: gedenkboek ter ere van de officiële opening van het nieuwe Canisius-Wilhelmina ziekenhuis aan de Weg door Jonkerbos 100 op 12 mei 1993, Nijmegen 1993.

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...