Begraafplaats studiehuis St. Jozef

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens begraafplaats
Soort: Katholiek
Straatnaam : Kerkstraat
In gebruik vanaf: 1941
In gebruik tot en met: heden


Geschiedenis

De congregatie van de Priesters van het Heilig Hart vestigde zich op 3 oktober 1927 in Nijmegen. De paters namen eerst hun intrek in een pand aan de Berg en Dalseweg maar in oktober 1930 verhuisde de congregatie naar een nieuw grootseminarie op het terrein van de voormalige villa Andelshof aan de Kerkstraat in Hees. Op 13 juli 1938 vroeg pater J. Jacobs toestemming om een begraafplaats te mogen aanleggen achter het grootseminarie. In augustus 1938 kreeg hij hiervoor toestemming van het gemeentebestuur op voorwaarde dat er alleen leden van de congregatie begraven zouden worden. De eerste teraardebestelling vond plaats in 1941.

In de oorlogsjaren werd het studiehuis door de Duitsers gevorderd en bezet en woonden de kloosterlingen verspreid over enkele huizen in de omgeving. Nadat de kloostergemeenschap eind 1943 het naamfeest van rector pater Geraerts gevierd had, stierven kort na elkaar negen religieuzen ten gevolge van een tijdens het feest opgelopen vleesvergiftiging. Aangezien de overleden kloosterlingen niet op het eigen kerkhof begraven konden worden, werden zij bijgezet op het katholieke parochiekerkhof aan de Dennenstraat, de St. Antonius Abtkerk begraafplaats. Na de oorlog, op 21 september 1945, werden zij herbegraven op het kloosterkerkhof.

In 1970 werd het seminarie omgevormd tot kloosterbejaardenoord voor de eigen paters en broeders. Tegenwoordig is het studiehuis het thuis van de Priesters van het Heilig Hart en de Liefdezusters van Carolus Borromeus. De begraafplaats is nog steeds in gebruik. In totaal liggen er 219 personen begraven (april 2007).

Begraafregisters

Begraafregisters van de begraafplaats van Studiehuis St. Jozef worden bijgehouden door de receptie van het klooster. De registers zijn volledig. Zij bevatten de namen van alle begraven personen van de periode 1941 tot heden. Belangstellenden kunnen bij de receptie van het kloosterbejaardenoord de registers inzien, mits zij een goede onderzoeksreden hebben. De receptie is maandag tot en met vrijdag open, van 9:00 tot 16:00 uur, Kerkstraat 65, Nijmegen (2007)

Bronnen

  • A.J. Borst SCJ, Sint Jozefklooster Nijmegen 75 jaar. 20-08-1930 tot 20-08-2005. Van Studiehuis naar kloosterverzorgingshuis.
  • J. Ceulemans, Begraven en begraafplaatsen in Nijmegen, Nijmegen 1984, p. 66-68.

Verantwoording

Ilse Nagelkerke, Begraafplaatsen in Nijmegen in de 19e en 20e eeuw (stage-onderzoek geschiedenisopleiding Radboud Universiteit Nijmegen 2007)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...