Besiendershuis

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Besiendershuis
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Steenstraat


Het Besiendershuis aan de Steenstraat 26 dateert uit 1525. Dit tussen 1941 en 1944 gerestaureerde gebouw is een zuiver voorbeeld van Nederrijnse gotiek, zoals die in het Rijnland en later ook in het oosten van Nederland veel voorkwam. Het pand heeft een zadeldak en trapgevels aan de korte zijde. Opmerkelijk is de ’hangkamer’ in het gelijkvloerse vertrek. Dit zijn vertrekken die hangen aan het plafond van de ruimte waarin zij zich bevinden en vanuit deze ruimte met een open trap waren verbonden.

Het Besiendershuis was oorspronkelijk een patriciërshuis met als huisnaam Op d’n Kolven. De huidige naam is gebaseerd op de mythe dat dit huis eens bewoond werd door een ‘besiender’, iemand die tolgelden vorderde van passerende schepen. Het huis werd in 1942 gerestaureerd. Tegenwoordig is het in gebruik als vruchtbare bodem voor uiteenlopende kunst- en cultuurprojecten, waarbij het bovenhuis wordt gebruikt als residentieplek voor kunstenaars (zie website).

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 591-010i (z.j.)
  • M. Schoonheim, De 20 dagen van Nijmegen, deel 4, Zwolle 2006, p. 98.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...