Bevrijders voor de lens

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Introductie

Engelsevlag.png
English version

Dankzij een schenking van 'Foto Verweij' in de Groenestraat heeft het Regionaal Archief Nijmegen sinds 2000 de beschikking over 684 portretfoto's van geallieerde militairen die betrokken waren bij de bevrijding van Nijmegen of die kort daarna in de stad verbleven. De foto's zijn gemaakt in de periode na Market Garden, eind 1944 en mogelijk ook nog begin 1945, in de periode dat Nijmegen frontstad was.

Alle foto's zijn vanaf mei 2012 op de Flickr-pagina van het Regionaal Archief Nijmegen geplaatst. Hier kan iedereen makkelijk reageren en aanvullingen geven. Lees hieronder meer informatie over het meewerken en de achtergrond van deze collectie.

Portretten soldaten.PNG

Weinig namen bekend

Van veel foto's is niet meer bekend dan dat de gefotografeerde een Brit of Amerikaan is. Om meer informatie over de foto's te krijgen zijn deze in 2005 op de internetpagina van de gemeente Nijmegen geplaatst. Dit project 'Bevrijders voor de lens' heeft een groot aantal reacties opgeleverd maar bij veel foto's ontbreken nog steeds de namen.

Het Regionaal Archief Nijmegen was de tijd eigenlijk vooruit om met behulp van het publiek via internet beschrijvingen van foto's aan te vullen. Inmiddels zijn er op internet verschillende gebruiksvriendelijke websites die speciaal zijn gericht op deze zogeheten "crowdsourcing". Het archief heeft daarom besloten de foto's te verplaatsen naar Flickr. Deze internationale website biedt een grotere kans dat deskundigen en mogelijke familieleden in Groot-Brittannië de foto's ontdekken en reageren.

Elke bijdrage maakt deze digitale herinnering aan onze bevrijders completer. Een bij een foto toegevoegde naam kan voor degenen die via internet speuren naar gegevens over geallieerde militairen en de Tweede Wereldoorlog een belangrijk aanknopingspunt zijn. Dankzij u kan iemand alsnog een - mogelijk laatste - foto krijgen van een familielid dat ruim zeventig jaar geleden in Nijmegen gefotografeerd werd.

Als u een geportretteerde herkent of meer informatie heeft, kunt u bij de foto op Flickr een reactie geven.

Reacties kunnen alleen worden achtergelaten als u ingelogd bent op Flickr. Helaas is het technisch niet mogelijk om te reageren zonder ingelogd te zijn. Als u niet ingelogd bent en een reactie probeert achter te laten, zal er gevraagd worden om in te loggen met een Yahoo!-account. In plaats daarvan kunt u er ook voor kiezen om in te loggen met een Facebook-account of een Google-account.

Amerikaanse en Britse militairen

Het kleine aantal Amerikanen onder de geportretteerden houdt verband met de oorlogsontwikkelingen. Nijmegen is weliswaar door de Amerikanen bevrijd, maar zij werden in november 1944 afgelost door Britse en Canadese troepen. Dit was een deel van een nieuwe troepenconcentratie om het nog bezette deel van Nederland te bevrijden en Nazi-Duitsland te veroveren. In Nijmegen waren de Britse troepen geconcentreerd en dat kan het grote aantal Britse militairen onder de geportretteerden verklaren.Lees verder>>

Foto Verweij

Antonius Martinus Verweij (Nijmegen 24 januari 1911 - Nijmegen 5 april 1988) is een van de grote namen van de naoorlogse fotografie in Nijmegen. Verweij, die zich van kantoorbediende tot boekhouder had opgewerkt, gaf al op jonge leeftijd zijn baan in loondienst op om een eigen bedrijf te beginnen. Aan de Groenestaat 241 startte hij in 1935 een 'fotografisch bedrijf en kleinhandel in fotografische artikelen'. Lees verder>>

Nog meer bevrijders voor de lens

src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=2178141776%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=2178141770"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Geallieerde (Engelse) militairen laten zich met bewoners uit de omgeving fotograferen voor het thuisfront door Anna Huybers

Om in haar onderhoud te voorzien, maakte Anna Huybers in 1944 foto's van geallieerde militairen. Voor elke zes gemaakte afdrukken kreeg zij als vergoeding honderd sigaretten. Haar toekomstige echtgenoot zat in het Britse 8th Army. Inmiddels is zij 90 jaar oud en woonachtig in Engeland. Het Regionaal Archief Nijmegen heeft van hun zoon 120 foto's gekregen om voor het publiek ter beschikking te stellen. Deze foto's zijn in september 2014 allemaal opgenomen in de Digitale Studiezaal, meer informatie over Anna Huybers is in dit blog te lezen.

Meer over de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen

CanonicoonWO2.jpg
Meer weten over de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen? Lees verder op de themapagina de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen