Bevrijdingsfeesten en bezoek Wilhelmina

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=13697694%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=32815"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Mensen dansen op de bevrijdingsdag op het Hertogplein voor de Nutsschool, links zicht op de Gerard Noodtstraat; en op de Van der Brugghenstraat, 5 mei 1945

De positie van meest noordelijke frontstad en de dramatische gebeurtenissen daarmee gepaard gaande overschaduwden nog ruim een halfjaar de vreugde over de bevrijding. Maar wanneer op 5 mei ‘45 heel Nederland bevrijd is, wordt ook in Nijmegen feestgevierd. Duizenden kwamen op 5 mei naar de Markt om op de ruïnes van de winkels tegenover de Waag – het leek een Romeins amphitheater – naar toespraken te luisteren. Op 10 mei trokken duizenden inwoners naar het soldatenkerkhof aan de Sophiaweg om de gesneuvelde soldaten te gedenken. Een paar dagen later volgde een wagenspel op de Markt door studenten.

Kinderen en volwassenen lieten zich die dagen graag fotograferen met de bevrijders. En op 14 mei was er nationaal bevrijdingsfeest met dankdiensten, kransleggingen, versierde straten en een bevrijdingsoptocht.

Bezoek Koningin Wilhelmina

Koningin Wilhelmina zette in maart 1945 in Zeeland voor het eerst na de Duitse bezetting weer voet op Nederlandse bodem. Ze bezocht enkele steden in Noord-Brabant en Limburg maar frontstad Nijmegen was toen nog te gevaarlijk. In Den Bosch ontving de Koningin wel een delegatie uit het bevrijde Gelderland, onder wie ook enkele Nijmegenaren. Na de bevrijding van Nederland kwam op 2 juni 1945 Prinses Juliana naar Nijmegen voor een officiële herdenking. Een week later bezocht ook haar moeder de verwoeste stad.

src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=13784142%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=98095"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Koningin Wilhelmina in gesprek met een lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten voor de St. Annastichting. In het midden waarnemend burgemeester van Nijmegen Mr. Ch.M.J.H. (Charles) Hustinx. (9-6-1945)

Volgens haar gewoonte om vooral in contact te komen met gewone burgers, sprak de Koningin met een groot aantal mensen die door hun functie of vanwege hun verdiensten voor of na bevrijding daarvoor in aanmerking kwamen. Dit gebeurde in het gebouw van de St. Annastichting aan de Groesbeekseweg, waar de gemeentelijke diensten gevestigd waren. Vervolgens ging ze lunchen in het Oranjehuis / Hotel De Bonte Os in de Molenstraat en bezocht ze zieken en gewonden in het Canisius-Ziekenhuis.

Verantwoording

Teksten uit de tentoonstelling 'Dagelijks leven in Frontstad Nijmegen, september 1944-mei 1945' in het Reginaal Archief Nijmegen, naar aanleiding van de herdenking van de bevrijding van Nijmegen in 2009.

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...