header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Bewaarder

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Bewaarders[bewerken]

De gemeente Nijmegen heeft verschillende personen in dienst die waken over en vaak tegelijkertijd wonen in een gemeente-eigendom. Een van deze functionarissen is de bewaarder van de Windmolenpoort. Aan diens betrekking komt een einde in 1860 als deze poort wordt afgebroken. De bewaarder van de Belvédère krijgt in 1869 een andere instructie. De raad beslist dat hij niet langer een jaarwedde zal krijgen,[1] wat verklaart dat hij de rest van de hier beschreven periode niet langer wordt aangetroffen in het overzicht van betaalde ambtenaren. Functies die in 1918 nog steeds bestaan zijn bewaarder van het gemeentehuis, bewaarder van een dependance van het gemeentehuis, bewaarder van de petroleumbergplaats, van de Korenbeurs, van het 'ziekenhuis' aan de Oude Weurtscheweg, bewaarder van de schouwburg en amanuensis bij het gemeentemuseum, terwijl ook nog portier van het Valkhof in dit rijtje een plaats kan krijgen, aangezien hij werkt vanuit zijn dienstwoning. Genoemde ambtenaren hebben voor zover het de directe zorg voor de gebouwen betreft te maken met de gemeentearchitect, maar voor het overige horen zij functioneel bij de organisatie die zetelt in het gebouw waarover zij waken.

Verdwijning functies[bewerken]

In het begin van de twintigste eeuw verdwijnen enkele functies. Zo verdwijnt de bewaarder van het 'ziekenhuis', de bewaarder van de korenbeurs en de petroleumbergplaats moeten in deze periode het veld ruimen. De stadsklokkenist en de horlogemaker behouden hun betrekkingen. Beide laatste functionarissen hebben uiteraard in de uitoefening van hun werk de gevolgen moeten merken van de vernietiging van de Stevenstoren.

Voetnoten[bewerken]

  1. Raadsverslag 1869, (ed. Thieme) pp. 41, 42.

Bronnen[bewerken]

  • Gruppelaar, L., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1851-1919, Gemeentearchief Nijmegen, 1994.
  • Gruppelaar, L., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1919-1945, Gemeentearchief Nijmegen, 1995.

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden