header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Bibliotheekfiliaal Zwanenveld

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Bibliotheek Zwanenveld in 1985
Algemene gegevens
Naam : Bibliotheekfiliaal Zwanenveld

Bestaansperiode: 1977 -
In het archief van de Gemeenschappelijke Openbare Bibliotheek Nijmegen 1916-2005 is meer informatie te vinden over dit filiaal in inventarisnummers 699 en 708


Nadat in 1966 de eerste bewoners van het nieuwe stadsdeel Dukenburg hun huissleutels hadden ontvangen, duurde het nog elf jaar voordat de Gemeenschappelijke Openbare Bibliotheek (GOB) er een eerste volwaardige vestiging opende. Wel was er in Meijhorst in 1975 al een tijdelijke bibliotheek in gebruik genomen. Tot die tijd werd Dukenburg door de bibliotheek bediend met een bibliobus. Begin juni 1977 werd de eerste steen gelegd voor de bibliotheek in Zwanenveld, aan de rand van het net voltooide winkelcentrum Dukenburg. De opening van het elfde en tot dan toe grootste filiaal van de GOB vond plaats op 9 december 1977 en werd verricht door wethouder Hubers.

Het filiaal in Zwanenveld had diverse primeurs. Een klein jaar na de opening kreeg het als eerste filiaal een discotheekafdeling, met meer dan 4000 platen. En in tegenstelling tot andere filialen was deze bibliotheek ook op zaterdag te bezoeken.

Door de opening van de filialen in Meijhorst en Zwanenveld was de bibliobus, die sinds eind 1969 door Dukenburg rondreed, overbodig geworden. Op 18 december 1978 reed die voor het laatst.

Locatie

1977-:Nijmegen Zwanenveld 9098 locatie in googlemaps

Verantwoording

Tekst naar aanleiding van 100 jaar Openbare Bibliotheek in Nijmegen in 2016.
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden