header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Bijlandt, Van

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Bijlandt, Van
Andere naam (namen):
  • Van Bijland

Geboortedatum: 1560
Overlijdensdatum: 1828
Persoonsarchief
Het archief/de collectie van deze persoon is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Levensloop

Roeleman van Bijland, heer tot Haltt en Spaldrop, (1560-1624) was getrouwd met Johanna van Wiliek (von Wylich) tot Diesfort. Zij kregen drie kinderen: Roeleman, Arnold Adriaen en Christine Barbara. De twee zoons en hun nageslacht noemden zich allen graaf van Bijland, tenzij anders vermeld.

Roeleman (1600-1688) trouwde met Judith van Oijen, vrouw van Oijen, Persingen en Palsterkamp en werd daardoor baron van Reijdt, heer tot Spaldrop, Oijen, Persingen en Palsterkamp. Zij kregen drie kinderen: Florens Otto Hendrik (1635-1701), Roelof Bertrand (geen kinderen bekend) en Geertrui (zie verderop). De eerste noemde zich baron van Reijdt, heer tot Spaldrop, Oijen, Persingen en Palsterkamp. Deze trouwde met Louise van Dohna en kreeg twee dochters en één zoon, te weten Roeleman Frederik Neomagus (1669-1690). Hij kreeg een zoon en een dochter. De zoon, Albert Otto Roeleman Frederik (1688-1768), heer tot Spaldrop, Oije en Persingen en Palsterkamp trouwde met Anna Constance van Sevenaar. Zij kregen 18 kinderen.

Arnold Adriaen vrijheer van Bijland (1602-1663) was getrouwd met Agnes Johanna Kettler. Zij kregen vier kinderen, onder wie één zoon. Deze Johann Sigismund (1640-1695) trouwde met zijn nicht, de eerder genoemde Geertrui(de) gravinne van Bijland Palsterkamp. Hun enige zoon Lodewijk Roeleman (1678-1729) trouwde met Louise baronesse van Heijden en kreeg een zoon, Roeleman Ferdinand (1716-1791). Zijn zoon was Frederik Sigismund (1749-1828).

Ook nageslacht van voornoemde familieleden wordt in de archiefstukken vermeld. De familie Van Bijland had onder andere bezittingen in Millingen en Zeeland.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden