header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Boekpresentatie:" De laatste stomme zondaar"

Uit Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Martelwerktuig in de kelder van Stadhuis Nijmegen

Het boek De Laatste Stomme Zondaar van de Nijmeegse auteur Peter Daanen speelt in de tijd van de grote sodomietenvervolging in de jaren 1730/1731 die een groot aantal (vermeende) homoseksuelen in de Republiek het leven kostte en anderen de grens over deed vluchten. De heksenjacht startte na het betrappen van enkele mannen in Utrecht. Deze ‘sodomieten’ werden beschouwd als verderfelijke misdadigers en werden veelal ter dood veroordeeld.

De straf werd vaak voltrokken door middel van wurging. Ook mannen die zich niet schuldig aan ‘het vuile werck’ gemaakt werden van de heksenjacht het slachtoffer. Het was een periode van angst, machtsmisbruik, politieke vergelding, juridische willekeur, manipulatie en ook van godsdienstig fanatisme.

Homoseksualiteit werd aangeduid al sodomie en door de dominees in de Republiek de ‘stomme zonde’ genoemd. De laatste stomme zondaar is een boeiend relaas dat de lezer vanuit Nijmegen voert langs diverse plaatsen in de Republiek en weer terug laat keren in de Waalstad waar een huiveringwekkend ‘proces’ gevoerd werd.

Het boek sluit aan bij de expositie Tuffen Kazen Klemen waar deze bewogen jaren uit de Nijmeegse roze geschiedenis ook de revue passeren. Ook "Uit de plooi. De achttiende eeuw in beweging", de huidige tentoonstelling in Museum Het Valkhof, besteedt aandacht aan deze golf van vervolgingen in de ‘tolerante’ Republiek.

Korte inhoud boek

De Nijmeegse Annie Verwoerdt krijgt bezoek van een onbekende heer. Deze man, Alphons Klomphouwer, is ernstig ziek en weet dat hij nu vlak voor zijn dood nog een laatste kans heeft om aan haar een geheim mee te delen dat hij zijn hele leven al met zich meedraagt. Hij vertelt haar over een achter gesloten deuren gevoerd proces, dat veertig jaar eerder op het stadhuis van Nijmegen plaatsvond. Een proces, waarbij een mogelijk onschuldige man, beschuldigd werd van de ‘Stomme Zonde’, zonder dat iemand ervan op de hoogte was. Hij ontvouwt de dramatische en gruwelijke geschiedenis, waarbij in 1730 en 1731 honderden slachtoffers vielen, vele ervan wellicht onschuldig. Het bleek het sluitstuk van de jacht op ‘sodomieten’ die de hele Republiek der Verenigde Nederlanden in zijn greep kreeg. leftt

  • De Laatste Stomme Zondaar – Peter Daanen.

ISBN: 978-94-91523-05-2. Paperback, 210 pagina’s. Prijs: € 12,95 Uitgeverij de Verteller

  • Signeersessie: 23 maart 2013, 15.00 uur. Selexyz/Dekker vd Vegt, Marikenstraat 29, Nijmegen.
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
WEBLOG
Nieuws en achtergronden uit de praktijk
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden