Bombardement op Nijmegen (22-02-1944)

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

De Tweede Wereldoorlog in Nijmegen

Alles over de Tweede Wereldoorlog in Nijmegen in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

Op 22 februari 1944 werd Nijmegen gebombardeerd door Amerikaanse vliegtuigen. Een groot deel van de binnenstad werd verwoest. Het bombardement vond plaats nadat geallieerde vliegtuigen als gevolg van het slechte weer plotseling werden teruggeroepen. De piloten kozen een gelegenheidsdoel uit nadat hun missie naar het Duitse Gotha was mislukt. Ze kozen voor het Nijmeegse spooremplacement. Door onervarenheid van de vliegers, slechte richtlijnen en verkeerde inschattingen kwamen de bommen echter voor een groot deel midden in het centrum van de stad terecht met alle desastreuze gevolgen van dien. Het gebeurde allemaal op de derde dag van de grote geallieerde luchtoperatie ‘Big Week’ die voor die 22e februari de Duitse steden Schweinfurt, Gotha, Aschersleben en Halberstadt ten doel had.


Het bombardement had honderden doden en gewonden tot gevolg. De materiële schade was enorm. Nadat om 11.05 uur luchtalarm was gegeven en enige vliegtuigen waren waargenomen, had om 13.12 uur het eindalarm geklonken. Veel mensen waren de straat weer opgegaan, toen om precies 13.28 uur de bommen vielen. Velen zagen de zestien vliegtuigen op de stad afkomen en hun bommen afwerpen. In een lange roffel vielen er 144 stuks 500-ponds brisantbommen op het stadshart; 150 splinterbommen kwamen voornamelijk neer op het Kelfkensbos en het Stationsplein. Omdat het winter was en de kachels brandden veroorzaakten de directe inslagen een groot aantal branden die moeilijk te blussen waren omdat de brandweer door de weggevallen waterdruk haar werk niet goed kon doen.


Lees meer over het bombardement in de handout behorende bij de tentoonstelling 'Bommen op Burgers', die van februari tot augustus 2014 te zien was in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis.

Bronnen

Bart Janssen, De pijn die blijft (2005) Joost Rosendaal, Nijmegen '44 (2009) Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 621-010 (1982-1989).


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...