Boomsluiter

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Wat de poorten te land zijn, is de havenboom voor het water: een mogelijkheid om de stad 's nachts of, als dat nodig is, op andere tijden af te sluiten. Het openen en sluiten van de havenboom is gereglementeerd.<ref>Zie Reglement op het openen en sluiten van den havenboom Voor de Stad en Vesting Nijmegen, Nijmegen 1846, in: G.A.N., Band met ordonnanties, N 191, nr 35.</ref> Een boomsluiter is verantwoordelijk voor de afsluiting van de haven. Deze functionaris is een militair ambtenaar, die valt onder het gezag van de plaatselijke garnizoenscommandant. Het is niet duidelijk of de havenmeester de honneurs van de boomsluiter waarneemt of dat die functie door iemand anders wordt uitgeoefend.

Voetnoten

<references/>

Bronnen

  • Gruppelaar, L., Lokaal bestuur en stedelijke overheid te Nijmegen, 1816-1851, Gemeentearchief Nijmegen, 1994.

Verantwoording

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)