header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Brinkhuis, A.E.M.

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Brinkhuis, A.E.M.
Andere naam (namen):
  • Alfonsus Eduardus Maria Brinkhuis
  • Fons Brinkhuis

Geboortedatum: 13/10/1934
Overlijdensdatum: 02/12/2012
Persoonsarchief
Het archief/de collectie van deze persoon is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Levensloop

Brinkhuis groeide op in Enschede en maakte de Tweede Wereldoorlog bewust mee. Zijn ouderlijk huis lag niet ver van militaire vliegbasis Twente, waar destijds veel activiteit was. Als 10-jarige maakte hij het bombardement van 22 februari 1944 mee in Enschede. In 1957 trouwde Brinkhuis, die onder meer werkzaam was als chauffeur en vertegenwoordiger, met de Nijmeegse D.W. Janssen en verhuisde hij naar Nijmegen.

Als amateurhistoricus deed hij grondig onderzoek naar de bombardementen van 22 februari 1944 op Enschede, Arnhem en – vooral – Nijmegen. Om zijn onderzoek te kunnen uitvoeren richtte hij in 1983 de stichting ’22 februari 1944’ op. Het resulteerde precies veertig jaar na het bombardement in het boek ‘De fatale aanval’, dat veel publiciteit kreeg. Brinkhuis bracht de gebeurtenissen van die dag nauwgezet in kaart. Hij concludeerde dat het bombardement op Nijmegen een vergissing was van de geallieerde bommenwerpers.

Hernieuwd onderzoek naar het bombardement in 2009 weerlegde deze conclusie en stelde dat het Nijmeegse spoorwegemplacement een bewust gekozen gelegenheidsdoel was, waarbij de nodige inschattingsfouten werden gemaakt. Brinkhuis volgde dit onderzoek met veel belangstelling. In 2012 kwam hij te overlijden, 78 jaar oud.

Beroep en activiteiten

Amateurhistoricus

Woonplaats(en)

1934-1957:Enschede

1957-2012:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden