Brouwershuis

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Brouwershuis
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Steenstraat


De Steenstraat was in vroegere eeuwen een deftige straat en een begeerde woonplaats, dicht bij de Waal. Naast woonhuizen stonden er ook kantoorgebouwen. Het huis Steenstraat 22 staat bekend als het Brouwershuis. Het Brouwershuis was het domein van het brouwersgilde. Het pand dateert uit de 16e eeuw en niet uit 1621 zoals de latei op de voorgevel doet vermoeden. Het jaartal verwijst naar een verbouwing, waarbij het zijn huidige pui kreeg met natuursteen en veel glas. Het benedengedeelte van het Brouwershuis is als woonhuis en het bovengedeelte als pakhuis ingericht. In de linkeraanbouw geeft een natuurstenen poortje met gebeeldhouwde latei met opschrift, jaartal 1621 en wapen toegang naar de achtergelegen werkplaats en stalling. Onder de toppilaster bevindt zich een engelenkopje. In twee dammen van het benedenhuis is tweemaal het huismerk aangebracht van Hendrik Alberts, brouwer. Opmerkelijk zijn de natuurstenen waterlijst, de vensters met oude roedenverdeling. Het deurkalf op met ornamenten versierde consoles bevat behalve twee huismerken het opschrift: ‘Wie in den Heer neemt sinen lust, Die leeft in sinen staet gerust. Anno 1621.’ Twaalf fraaie sierankers geven de gevel een levendig aanzien.

Na de Tweede Wereldoorlog onderging het pand een bijna vier jaar durende restauratie. Thans is het Brouwershuis als expositieruimte en woonhuis in gebruik.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...