header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Bruyn, De

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Bruyn, De
Andere naam (namen):

Geboortedatum: < 1680
Overlijdensdatum: 1890
Persoonsarchief
Het archief/de collectie van deze persoon is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Levensloop

De Bruyn was een voorname familie in Nijmegen. De familiestamboom voert terug tot de late zeventiende eeuw, toen Maurits Broen met Sara Pelsers trouwde. Hun zoon, Maurits Bruyn, werd in 1680 gedoopt te Nijmegen. Zijn huwelijk met Johanna de Ram in 1701 resulteerde in zes dochters en één zoon, Maurits (1715-1794). Deze gemeensman (lid van het college van gemeenslieden van Nijmegen) trouwde in 1736 met Helena Vermasen en kreeg twee dochters en twee zoons. Hij was de eerste eigenaar van de in 1760 gebouwde looimolen, waarvoor zijn eerste zoon Mauritz (1743-1820) samen met Hendrik Hoogers de eerste steen legde. Verder zat hij van 1810 tot 1815 in de Nijmeegse raad. Zoon Mauritz werd ontvanger-generaal van het Kwartier van Nijmegen. Hij trouwde in 1773 met Hester Johanna Boogaard en werd in 1794 heer van Lienden.

De stamboom loopt door tot de kleinkinderen van laatstgenoemde Mauritz, die in het eerste kwart van de negentiende eeuw het levenslicht zagen. De eerste zonen droegen telkens de naam Maurits.

Woonplaats(en)

< 1680-1890:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden