header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Buchwaldt, J.E.C.J.R.

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Bron: " Regionaal Archief Nijmegen

De HEMA aan de Grote Markt in 1935
Algemene gegevens
Naam : Buchwaldt, J.E.C.J.R.
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1898 - 1963
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

J.E.C.J.R. Buchwaldt, geboren te Amsterdam in 1898, was de eerste bedrijfsleider van de Hema in Nijmegen, toen die in 1927 als derde filiaal van de – zelf in 1926 gestarte – winkelketen werd geopend. Hij verhuisde toen ook naar Nijmegen, waar hij in 1931 met de Nijmeegse Johanna Hendrika Maria Hartman trouwde. Het echtpaar kreeg drie kinderen. Voor zijn huwelijk woonde Buchwaldt aan de Grotestraat en de Van Broeckhuysenstraat, daarna aan de Marterstraat en de Hazenkampseweg. In 1937 was hij regiochef en in 1939 werd hij verkoopdirecteur van Hema Nederland met als standplaats Amsterdam. In 1940 verhuisde hij dan ook naar Naarden. In het tijdschrift ‘Ons Amsterdam (oktober 2001) staat over de oorlogsjaren: ‘In juli 1942 moesten de joodse personeelsleden worden ontslagen, directeur Adolph de Vries werd aan de kant geschoven en vervangen door J. Buchwaldt. Deze wist het bedrijf zo goed en zo kwaad als dat ging door de oorlog te loodsen en bleef ook daarna nog directeur.’ Hij is tot zijn pensionering in 1963 directeur van de HEMA gebleven.

In 1939 hoorde Buchwaldt tot de oprichters van de stichting Saneering Oude Stad (S.O.S.). Toen de stichting twee jaar later haar plannen presenteerde, was hij penningmeester.

Locatie

1898-1927:Amsterdam

1927-1940:Nijmegen

Bronnen

  • Marianne Wilschut, 'Hema is klaar voor Duitsland', in dagblad Trouw 23 oktober 2001.
  • Ons Amsterdam, oktober 2001.

VerantwoordingKENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden