header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Burgerraadsman

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

In navolging van enkele grote steden gaat ook Nijmegen eind jaren zestig over tot de aanstelling van een burgerraadsman. De nieuwe functionaris valt onder de Afdeling V van de secretarie, welke vanaf 1 december 1968 staat voor Voorlichting, Representatie en Culturele Zaken. Vanaf 1 december 1969 houdt de burgerraadsman spreekuur op verschillende plaatsen in de stad. Hij geeft individueel gerichte uitleg over zaken waarmee de burger bij hem komt. Bestaan er instanties, die dit beter kunnen, dan verwijst hij door. Hij verleent ook hulp bij het invullen van formulieren en bij het opstellen van brieven, verzoekschriften e.d.

In 1970 treedt de tweede burgerraadsman in dienst en wordt het aantal spreekuren uitgebreid. In maart 1972 verhuizen de burgerraadslieden naar het Open Huis. Hierdoor neemt het aantal bezoekers van de wijkspreekuren sterk af. In 1980 worden deze, met uitzondering van het spreekuur in de hulpsecretarie in Dukenburg, dan ook opgeheven. In 1976 wordt het aantal burgerraadslieden uitgebreid tot drie.[1]

Voetnoten[bewerken]

  1. S.A.N. 818-819.

Bronnen[bewerken]

  • Nabuurs, N., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984, Gemeentearchief Nijmegen, 1996.

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden