De burgerwachten zijn in Nederland opgericht na de 'revolutie van Troelstra' in 1918. Ook Nijmegen heeft een burgerwacht die door de gemeente gesubsidieerd wordt. De subsidie voor de burgerwacht is een jaarlijks strijdpunt in de raad. De SDAP-raadsleden protesteren ieder jaar tegen deze begrotingspost.[1]
De burgerwacht is een organisatie van burgers die - op vrijwillige basis en zonder vergoeding - de lokale overheid bijstaan bij het handhaven van de orde. Gaandeweg komt daar nog een taak bij: het verlenen van hulp bij calamiteiten. De burgerwacht is in dat opzicht te beschouwen als een soort voorloper van de BB. Ook wordt zij bij de luchtbeschermingsdienst betrokken.[2] De burgerwacht heeft een groot deel van haar bestaan geen eigen onderdak gehad, maar in 1934 krijgt zij haar huisvesting in een eigen corpsgebouw aan de Waldeck Pyrmontsingel 14. In de jaren dertig lijkt zij haar politieke karakter te verliezen en wordt zij meer een hulpverlenende organisatie. Op last van de Duitse bezetter worden in 1940 alle burgerwachten opgeheven.
Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)