Café-Restaurant Germania

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

RADBOUD IN DE STAD
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Gegevens gebouw
Adres: Keizer Karelplein 1
Functie: Studentencafé
Café-Restaurant Germania met op de voorgrond links het standbeeld van Bisschop Hamer, 1928-1930
Publiek Domein
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen

Hotel-restaurant Germania, dat is gevestigd op de plaats van de huidige Rabobank, is een gekende pleisterplaats voor de academische gemeenschap. Zo wordt er ook het tweede lustrum van de universiteit gevierd. Deze gelegenheid wordt door studenten en hoogleraren aangegrepen voor een mooi feestdiner. Gezamenlijk genieten zij van de maaltijd en klaarblijkelijk ook van de wijn. De serenade van de studenten wordt weliswaar niet door iedereen even sterk gewaardeerd, maar de avond verloopt verder genoeglijk. Professor Van der Heijden blikt terug: ‘Het verre feestgedruisch zwol aan, terwijl de donkere boomen kleurden. Dan rolde een rosse walm aan op fantastische flambouwen. Onder koperen gejuich stegen golven jubelende studenten en behaaglijke studentinnen, boven wie de serieuze koppen van de paarden goedig knikten en de vaandels dithyrambisch wapperden. In hartelijke dwaasheid werden tussen studenten en professoren toespraken gewisseld en werd er gezamenlijk gezongen.

Bronnen

  • W.A.A. Mes, Exfoto: een halve eeuw Katholieke Universiteit Nijmegen in beeld (Bilthoven 1974).

Verantwoording

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.


Coördinaten: 51.84241,5.86076