Café 't Haantje

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

RADBOUD IN DE STAD
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Gegevens gebouw
Adres: Daalseweg 19
Bouwjaar: 1899
Functie: Studentencafé (1963-heden)
Buslijn 1 naar Hengstdal op de Daalseweg ter hoogte van Café 't Haantje, 5 juli 1984
CC-BY-SA Eduard Bouwman
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen

Café ’t Haantje kent een rijke historie als studentencafé, die begint in 1963 met de bouw van een SSHN-complex aan de Jacob Canisstraat. Vanaf de late jaren zestig is daar een toezichthouder aanwezig, maar de studenten vinden desondanks een sluiproute naar het café. Vanaf een balkon van Gang 5 klauteren ze namelijk over de daken naar ‘t Haantje, waar ze zich via een ladder laten zakken en een mooie avond beleven. De sluiproute is echter ongeschikt voor de terugtocht in beschonken toestand, die daarom simpelweg via de kortste route over straat wordt afgelegd. Uiteindelijk wordt de sluiproute ontdekt en afgesloten met een hek. Over het drankgebruik van studenten wordt door de jaren heen overigens wisselend gedacht. Sommige medewerkers van de universiteit vinden dat de studententijd, als voorbereiding op het echte leven, ruimte moet bieden aan studenten om zich uit te leven. Anderen zijn fel gekant tegen het opgedrongen drankgebruik tijdens de groentijd en houden zelfs een zwartboek bij, waarin excessen worden opgeschreven.

Bronnen

  • R. Wolf, Studenten onder dak. 55 jaar studentenhuisvesting in Nijmegen (Nijmegen 2005).

Verantwoording

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.


Coördinaten: 51.84195,5.86709