header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Canisius Concertband Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Canisius Concertband Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Canisius Harmonie
  • R.K. Muziekvereniging Harmonie ‘Canisius’

Bestaansperiode: 1893 -
Rechtsvorm: Vereniging
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

De voorzitter van de R.K. St. Josephsgezellenvereniging te Nijmegen – ook wel Katholieke Gezellenvereniging of KGV – richtte de Harmonie Canisius op 3 november 1893 op. In 1908 kreeg de harmonie subsidie van de gemeente door vier concerten op het Valkhof te mogen organiseren.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog halveerde het aantal leden ten gevolge van de mobilisatie. In 1927 waren er 50 leden. Eind jaren twintig rezen problemen tussen de harmonie en het hoofdbestuur van de KGV. Deze laatste nam in 1929 alle instrumenten af en royeerde alle leden van de harmonie, die unaniem achter hun bestuur waren blijven staan.

De harmonie werd op 20 november 1929 als zelfstandige vereniging heropgericht. Als repetitielokaal dienden achtereenvolgens ruimten aan de Zeigelbaan, Van der Brugghenstraat, Vondelstraat en de Van Welderenstraat. Na de Tweede Wereldoorlog vond de harmonie weer onderdak bij de KGV, in het Kolpinghuis, later ook in Dukenburg en in cultureel centrum De Lindenberg.

In 1979-1980 veranderde de naam van de band via ‘Harmonie Canisius - Concertband’ naar ‘Canisius Concertband’. Sinds 1992 is de band aangesloten bij de Nijmeegse Federatie van Muziekverenigingen.

Taken en activiteiten

Het doel van de oprichter was om alle uitvoeringen en ledenbijeenkomsten van de KGV op te luisteren en om de katholieke jongeren met muzikale aanleg zich te laten ontwikkelen – mede om tegenwicht te bieden aan de socialisten, die waren begonnen met de oprichting van zang- en muziekverenigingen.

Later werd het doel omschreven als ‘de beoefening der instrumentale muziek’.

Organisatie

Het bestuur bestond vanaf 1929 uit zeven leden, onder wie een voorzitter, een secretaris, een penningmeester, hun plaatsvervangers en een bibliothecaris.

Locatie

1893-:Nijmegen

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door T. de Mol, Hylke Roodenburg. (1995, 2019)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden