Canisiuscollege

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : Canisiuscollege
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Berg en Dalseweg


In het voorjaar van 1900 opende het Canisiuscollege aan de Berg en Dalseweg zijn deuren. Het neorenaissance gebouw had met een lengte van 100 meter en een hoogte van 32 meter ongekende afmetingen. Architect was Nicolaas Molenaar, een leerling van P.J.J. Cuypers. De invloed van Cuypers is goed te zien want het Canisiuscollege doet denken aan het door Cuypers ontworpen Rijksmuseum in Amsterdam.

Het Canisiuscollege was opgericht door de jezuïeten en zou al snel een van de meest prestigieuze katholieke scholen van het land worden. Het college was ook uitdrukkelijk bedoeld om een nieuwe katholieke elite te kweken. Daarom waren enkele bekende wetenschappers in dienst als docent, zoals de taalkundige Jacques van Ginniken. Ook beschikte het college over een uitgebreide bibliotheek, een etnologisch en natuurhistorisch museum en zelfs een eigen sterrenwacht. Op de school heerste een strenge tucht. Vanwege de kwaliteit van het onderwijs trok het Canisiuscollege leerlingen uit het hele land. Veel van hen zaten op heet aan de school verbonden internaat. Het succes van de school bleek uit het feit dat nog voor de Tweede Wereldoorlog verschillende uitbreidingen plaatsvonden, onder andere de bouw van aparte gymnastiekzalen in 1928, een gebouw voor de externe leerlingen in 1930 en een grote nieuwe kapel in 1936/37. Bekende oud-leerlingen van het Canisiuscollege zijn oud-premier Ruud Lubbers en de oprichter van D’66 Hans van Mierlo.

Bronnen

K. Vossen, '1 september 1909 De eerste Vierdaagse Wandelmars gaat van start', in: De 20 dagen van Nijmegen, Zwolle 2007, deel 15, p. 258.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...