Carmelietenklooster

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Ontstaan

Achter de Carmel en Carmelhof herinneren - evenals de Titus Brandsmastraat - aan het karmelietenklooster dat door Titus Brandsma werd gesticht. Het begon met de aankoop van het grote gebouwencomplex van het oude R.K.ziekenhuis. Met het materiaal dat vrijkwam uit de afbraak van het oude complex werd een intiem klooster rondom een binnentuin gebouwd, met de ingang aan de Doddendaal. Het klooster dat in 1930 werd ingewijd bood onderdak aan de groeiende gemeenschap van karmelieten, de orde waartoe pater Titus Brandsma behoorde. De relatie van de karmelieten met Nijmegen gaat terug tot 1923, toen de R.K. universiteit werd gesticht.

Herbouw

Na de oorlog werden de resten van dit klooster, dat door het bombardement van 22 februari 1944 in een ruïne was veranderd, gesloopt. De Doddendaal werd iets verlegd en verbreed. Er kwamen een nieuwe kerk en een nieuw klooster in de stijl van de Bossche School, naar een ontwerp van J.G. Deur en C. Pouderoyen. De toren Van het nieuwe klooster met kerk uit 1951 werd de kerk in 1981 gesloopt ten behoeve van een appartementencomplex. Slechts een paar oude muren aan de achterzijde herinnerde nog aan de kerk. Het voormalige kloostergebouw werd omgebouwd tot studentenwoningen.

Titus Brandsmakapel

In 1960 werd de Titus Brandsmakapel gebouwd nadat daarvoor onder de Nijmeegse bevolking geld was ingezameld. De kapel kwam in de buurt van de plaats waar Titus Brandsma in 1942 door de Sicherheitsdienst was gearresteerd. Vanwege zijn inzet voor persvrijheid en tolerantie werd hij afgevoerd naar Dachau. De kapel is in al zijn eenvoud een treffend monument gewijd aan de nagedachtenis van Titus Brandsma. Architect Pieter Dijkema ontwierp het in de vorm van een kampblok van Dachau, het concentratiekamp waar Titus Brandsma in 1941 de marteldood stierf.

Bronnen

  • Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 559-010d (ca. 1985).
  • Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...