Categorie:Archieven Vierdaagse

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Introductie

Het Regionaal Archief Nijmegen beheert sinds 1979 het archief van de KNBLO, de organisator van de Nijmeegse Vierdaagse. Na een grote aanvulling op dit archief uit de kelder van het KNBLO-kantoor aan de Groesbeekseweg in 2011 was een nieuwe inventarisatie noodzakelijk. In 2013 is deze door archivaris en historicus Rob Wolf afgerond en zijn de archiefstukken toegankelijk voor het publiek.

Bij de inventarisatie bleek dat het om verschillende archieven van meerdere wandelsportorganisaties ging, alle gerelateerd aan de KNBLO. Zo is in 2004 de KNBLO met de Wandelsport Organisatie Nederland gefuseerd tot KNBLO-NL. In 2002 was al een aparte Stichting Internationale Vierdaagse Afstandsmarsen opgericht voor de organisatie van de Vierdaagse, om zo de overige activiteiten van de KNBLO niet meer in het gedrang te laten komen.

In het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis is van elke organisatie een artikel opgenomen met daarbij een verwijzing naar de beschrijving van het betreffende archief. Onderaan deze pagina staat een overzicht van alle wandelorganisaties.

De archieven zijn te raadplegen in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen. Kijk voor adres en openingstijden op de website van het Regionaal Archief Nijmegen.

Geschiedenis Vierdaagse

startpagina
Alles over de geschiedenis van de Vierdaage in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

Archief Vierdaagsefeesten

Tegelijk met de aanvulling op het archieven van de KNBLO heeft het Regionaal Archief Nijmegen ook het archief van de organisator van de Vierdaagsefeesten gekregen. Sinds 1970 is het Actief Comité Binnenstad Nijmegen, beter bekend als ACBN, verantwoordelijk voor de organisatie van de Zomerfeesten of Vierdaagsefeesten. Het archief bevat vooral materiaal van ná 1991, toen het Evenementenbureau Nijmegen uitvoerende taken kreeg.

Kijk voor meer informatie over de geschiedenis van de Vierdaagsefeesten op deze overzichtspagina.


Deelnemersregistratie

Pagina uit een deelnemersregister uit 1936.
Een interessant onderdeel in het archief van de KNBLO is de deelnemersregistratie over de jaren 1921-1987. U kunt hierin op zoek gaan naar de inschrijvingen van uzelf, familieleden of bekenden om bijvoorbeeld te onderzoek of al die stoere familieverhalen over uitgelopen Vierdaagsen wel juist zijn. De deelnemersregistratie kan worden geraadpleegd in de studiezaal van het Regionaal Archief Nijmegen. Lees verder>>

Commissie Archief en Traditie en particuliere collecties

Vooral dankzij de goede zorgen van de Commissie Archief en Traditie van de KNBLO, onder leiding van Marcel Claassen, zijn de Vierdaagsearchieven in goede staat overgedragen. Naast de zorg voor de archieven heeft deze Commissie ook particuliere collecties over de Vierdaagse beheerd. Veel Vierdaagsedeelnemers en bestuursleden hebben in het verleden namelijk collecties documenten aan de KNBLO geschonken. Die verzamelingen vullen de archieven van de KNBLO inhoudelijk mooi aan en geven ons een nog vollediger beeld van de geschiedenis van de Vierdaagse.

Het gaat om in totaal 35 particuliere collecties uit heel Nederland.In het overzicht onderaan deze pagina zijn deze terug te vinden via de naam van de verzamelaar.