header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Categorie:Nijmegen omarmt de Waal

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Het gezicht van Nijmegen verandert de komende jaren ingrijpend. Een vijftal omvangrijke bouwprojecten aan beide oevers van de Waal maakt dat de rivier straks niet meer langs, maar door Nijmegen stroomt: Nijmegen omarmt de Waal.

Om het publiek een goed inzicht te geven in de omvang van de gebiedsontwikkeling Nijmegen omarmt de Waal is een informatiecentrum ingericht voor publiek. Dat bevindt zich op de benedenverdieping van restaurant De Nijmeegse Boot, Waalkade 100. Vanuit het informatiecentrum worden rondleidingen door het gebied gegeven en zijn er informatiebladen over verschillende interessante historische plekken rond de Waal beschikbaar. (meer informatie op website gemeente Nijmegen)

De teksten van de informatiebladen zijn ook opgenomen in het Digitale Huis, aangevuld met artikelen uit de tentoonstelling Kijken naar de overkant. Via onderstaande kaart of in de lijst zijn de artikelen te vinden.

Tentoonstelling (2010)

Onder de titel Kijken naar de overkant bood het Regionaal Archief Nijmegen op de Archievendag van 2010 in een tentoonstelling vanuit noord en zuid een historische blik over de Waal. Alle teksten en ook een mooie toepassing waarin je oude en nieuwe foto over elkaar kunt schuiven om te vergelijken, zijn opgenomen in het Digitale Huis. Zie: Kijken naar de overkant

Zicht op Lent vroeger en nu, zie Kijken naar de overkant

De onderstaande 3D-film toont Nijmegen omarmt de Waal in vogelvlucht.

EmbedVideo was given an illegal value for the alignment parameter "centre". Valid values are "left", "center", or "right".

Inleiding Kijken naar de overkant

Ruim tien jaar geleden maakte Nijmegen de sprong over de Waal en heeft zij de rivier omarmd. Maar de band tussen beide zijden van de Waal bestaat al veel langer. Nijmegenaren gingen vroeger met de veerpont naar de overkant om in Lent even de drukte van de stad te ontvluchten. Onder het genot van een kopje thee in de tuin van Logement Lent bewonderden zij het indrukwekkende panorama op de stad. Lentenaren gingen op hun beurt naar de stad om te winkelen terwijl de Betuwse tuinders de rivier juist overstaken om hun verse groenten en fruit op de markt te verkopen. Uiteraard waren er ook familierelaties over de Waal, zoals bijvoorbeeld die van de familie Wildenbeest rond 1900.

De verhoudingen kregen een gespannen lading toen de gemeente Nijmegen ten noorden van de Waal wilde uitbreiden. Tot en met de jaren negentig was er in Lent veel verzet tegen de overgang van Elst naar Nijmegen. De Waalsprong maakt van de Waal het middelpunt van de kaart van Nijmegen en zal een nieuw hoofdstuk toevoegen aan de geschiedenis van het Kijken naar de overkant.


Kaart met de artikelen over historische plekken langs de Waal[bewerken]

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden