header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Centrale bibliotheek Ridderstraat 27

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Centrale bibliotheek Ridderstraat 27

Bestaansperiode: 1972 - 2000
In het archief van de Gemeenschappelijke Openbare Bibliotheek Nijmegen 1916-2005 is meer informatie te vinden over dit filiaal in inventarisnummer 66


De Openbare Leeszaal en Boekerij (OLB) was sinds 1950 gevestigd in een villa aan Nassausingel 4, maar kampte daar al snel met ruimtetekort. De nauwe banden die de OLB in de jaren vijftig had ontwikkeld met de Stichting Nijmeegse Muziekschool (SNM) kwamen in het volgende decennium goed van pas. De SNM had in 1960 van de gemeente de opdracht gekregen om plannen voor een nieuwe vestiging uit te werken. Als voorkeurslocatie had de SNM het terrein op de hoek van de Ridderstraat en de Lindenberg opgegeven, daar waar tot in 1954 het zogenoemde ‘kasteel van Hallo’ had gestaan. Toen de gemeente in 1961 ook de Vrije Academie als medegebruiker naar voren schoof, mengde de OLB zich in het planvormingsproces. Zij bedong een eigen plek in het te realiseren gebouw, dat het nieuwe culturele hart van de stad zou worden.

Door tegenvallers van uiteenlopende aard begon de bouw van cultureel centrum De Lindenberg pas in 1969, de bibliotheek werd op 3 januari 1972 in gebruik genomen en op 22 februari 1972 officieel geopend. In 1974 gingen de OLB en Stichting Algemene Openbare Bibliotheek (AOB) op in de Stichting Gemeenschappelijke Openbare Bibliotheek (GOB), waarna de hoofdvestiging van de AOB in de Guyotstraat een filiaal werd.

De Lindenberg werd na verloop van tijd toch weer te klein. Begin jaren negentig besloot het bestuur van de GOB tot verplaatsing van de centrale bibliotheek naar het Mariënburg, dat ontwikkeld zou worden tot woon- en winkelgebied met ruimte voor culturele instellingen. De bouw daarvan begon in 1998 en in 2000 vond de verhuizing plaats.

Locatie

1972-2000:Nijmegen Ridderstraat 27 locatie in googlemaps

Verantwoording

Tekst naar aanleiding van 100 jaar Openbare Bibliotheek in Nijmegen in 2016.
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden