Circus Carré

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Het reizende circus van de Duitse familie Carré genoot in het midden van de 19e eeuw grote internationale faam.In december 1887 werd in Amsterdam het permanente Circustheater Carré aan de Amstel geopend. Meestal verbleefde familie van november tot april in Amsterdam in de woning boven het theater, daarna ging ze op tournee door heelEuropa. Inmiddels had Oscar Carré Hees uitgezocht om na de tournees in de zomermaanden met het hele circus uit terusten. In augustus 1901 kocht hij de villa Welgelegen, op dehoek Voorstadslaan-Dorpsstraat (Schependomlaan) en in de directe omgeving een boerderij en grond voor een manege.

Naast Café Juliana aan de Dorpsstraat liet Carré een grotemanege bouwen voor maar liefst honderd paarden. OudeNijmegenaren herinneren zich nog dat de familie op mooie zondagen met een mooi opgetuigd vierspan over de singels van de stad uitrijden ging. Circus Carré heeft maar betrekkelijk kort gebruik gemaakt van de stallen; het gebouw kreeg al snel na Oscars dood in 1911 andere bestemmingen, zoals opslagloods, steenfabriek, garagebedrijf en automaterialenhandel. In 2008 maakten de ‘stallen van Carré’ plaats voor een wooncomplex met de naam Arena; een stille verwijzing naar het circusverleden.

Poster van Circus Carré met Hees prominent aanwezig.Verantwoording

Tekst uit de tentoonstelling voor het 51e canonvenster Hees bij Nijmegen (2011)

Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...