header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Collectie J.W.L. van den Dungen-Tucker betreffende de Cacao- en Chocoladefabriek Van Dungen te Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Collectie J.W.L. van den Dungen-Tucker betreffende de Cacao- en Chocoladefabriek Van Dungen te Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Firma Chocolaadfabriek J.A. van den Dungen (tot 1921)
  • N.V. Cacao- en Chocolaadfabrieken J.A. van den Dungen (1921-ca. 1930)

Bestaansperiode: 1866 - 1972
Rechtsvorm: [[Rechtsvorm::Vennootschap onder firma [1871] - 1921; naamloze vennootschap 1921-1972]]
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Geschiedenis

Johannes van den Dungen (1814-1885), geboren te ’s-Hertogenbosch als zoon van een broodbakker, had chocolade leren maken bij J.A. Suys op de Grote Markt aldaar. In Nijmegen startte hij een koekbakkerij aan de Smidstraat in Nijmegen. Twee van zijn zoons volgden hun vaders voetsporen: Eduardus Alphonsus van den Dungen zette de koekbakkerij enige tijd voort in de Lange Hezelstraat. De andere zoon, Johannes Antonius van den Dungen (1845-1914), richtte in 1866 een koekbakkerij op aan Broerstraat 44. Deze laatste zaak werd in 1869 tevens een banketbakkerij. De eerste machines werden geplaatst in 1871 – dit werd later gezien als het startpunt van de fabriek. Een grote fabrieksruimte kwam in 1889 gereed en door verdere uitbreidingen groeide het bedrijf tot aan de Scheidemakersgas door.

De vennootschap onder firma ‘Chocolaadfabriek J.A. van den Dungen’ werd in 1921 omgezet in een naamloze vennootschap ‘Cacao- en Chocolaadfabrieken J.A. van den Dungen’. In hetzelfde jaar begon onder leiding van directeur P.N.M. Stuyt de bouw van een chocoladefabriek aan de Groenestraat. Deze werd meerdere malen uitgebreid. Bekende merken waren de Jamaica-rumbonen en de Mekka-repen. Rond 1930 werd de naam van de chocoladefabriek gewijzigd in Van Dungen, nadat de banketbakkerij al in de jaren ’20 deze naam had aangenomen. Na het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914 volgden verschillende crises en in 1943 moest de fabriek zijn productie staken. Deze werd na de oorlog hervat. Telde de fabriek in 1920 nog circa 62 personeelsleden, in 1959 was dat aantal toegenomen tot 237. In 1972 nam de Bredase chocoladefabrikant Kwatta Van Dungen over. De fabriek in Nijmegen moest de deuren sluiten en werd in 1977 gesloopt.

Taken en activiteiten

Fabricage van en handel in cacao, cacaoproducten en andere levensmiddelen

Organisatie

De naamloze vennootschap had een tweekoppige directie onder toezicht van maximaal drie commissarissen.

Locatie

1866-1944:Nijmegen Broerstraat 44 locatie in googlemaps

1921-1972:Nijmegen Groenestraat 121-123 locatie in googlemaps

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Govert Boomsma (1991) en Robert Spanings (2019). (2019)



KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden