header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Comité Sumatraramp Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Comité Sumatraramp Nijmegen
Andere naam (namen):

Bestaansperiode: 1926 - 1926
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Op 28 juni en in de nacht van 5 op 6 juli 1926 werd West-Sumatra in het toenmalige Nederlands-Indië getroffen door enkele zware aardbevingen. De steden Padang en Padang Panjang werden grotendeels verwoest en in de berggebieden richtten aardverschuivingen een ravage aan. Er vielen honderden doden. In de tussenliggende week volgden enkele zware naschokken, die ook op zuidelijk Sumatra schade veroorzaakten. Het hoofdbestuur van de Vereniging Oost en West in Den Haag stelde een rekening beschikbaar voor hulp aan de slachtoffers van de zogenoemde Sumatraramp. Vanaf begin juli werden overal steuncomités opgericht. Het in Gelderland opgerichte Grootcomité riep al snel de hulp in van plaatselijke comités.

Geschiedenis

Burgemeester F.M.A. van Schaeck Mathon initieerde begin augustus de oprichting van het plaatselijk ‘Comité Sumatraramp Nijmegen’. Het comité vergaderde in het stadhuis, voor het eerst op 20 augustus. Na het houden van de collecte op 25 en 26 augustus beëindigde het comité zijn werkzaamheden.

Taken en activiteiten

Het doel van het comité was om met een collecte geld in te zamelen voor de slachtoffers van de aardbevingen.

Organisatie

De burgemeester werd zelf erevoorzitter van het comité, zijn vrouw erelid. Het bestuur telde zes leden, onder wie wethouder W.J.H. van der Waarden als voorzitter. De secretaris en de penningmeester waren eveneens in gemeentelijke dienst. Daarnaast waren er ruim vijftig leden met uiteenlopende achtergronden.

Locatie

1926-1926: Nijmegen

Bronnen

  • De Gelderlander, 30 juni-8 juli 1926.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2013)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden