header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Commissie van Bijstand voor de Electriciteitswerken Nijmegen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Algemene gegevens
Naam : Commissie van Bijstand voor de Electriciteitswerken Nijmegen
Andere naam (namen):
  • Commissie van Bijstand voor het Electriciteitsbedrijf Nijmegen

Bestaansperiode: 1907 - 1955
Rechtsvorm:
Voorganger(s):

Opvolger(s):

Hoger orgaan:

Archief
Het archief van deze organisatie is in beheer bij het Regionaal Archief Nijmegen. De toegang met de beschrijving van de stukken is bereikbaar via deze link:
Icoon archief.png
Naar beschrijving archief

Algemene context

Begin twintigste eeuw namen de vraag naar en het gebruik van elektriciteit sterk toe. De gemeente voorzag in de vraag door de bouw van een elektriciteitscentrale aan de Waalkade in 1907-1908 en de oprichting van een gemeentelijk elektriciteitsbedrijf.

Geschiedenis

Op 2 december 1907 stelden Burgemeester en Wethouders de ‘Commissie van Bijstand voor de Electrische Bedrijven der Gemeente Nijmegen’ in. De commissienaam zou later enkele malen licht wijzigen in ‘Commissie van Bijstand voor de Electriciteitswerken’ en vanaf 10 december 1948 in ‘Commissie van Bijstand voor het Electriciteitsbedrijf’. De laatste notulen van de commissie dateren van 8 december 1954 en deze werden vastgesteld in een vergadering op 11 januari 1955. Enige jaren later gingen de Elektriciteitswerken op in de Centrale Vervoersdienst (CVD) en werd de commissie opgevolgd door een commissie van bijstand voor de CVD.

Taken en activiteiten

De commissie had als doel B. en W. bij te staan in het toezicht op de uitvoering en het beheer van de Elektriciteitswerken, op het ontwerp van plannen voor dit bedrijf en de naleving van overeenkomsten met betrekking tot het bedrijf. Verder stelde zij de lonen en instructies voor de werknemers van de werken vast en hield zij toezicht op de werkzaamheden van de directeur van Elektriciteitswerken.

Organisatie

Deze permanente raadscommissie bestond bij aanwijzing uit vijf (en vanaf 1939 uit vier) gemeenteraadsleden en een voorzitter, afkomstig uit het college van B. en W.. Omdat ook het gemeentelijk trambedrijf onder het elektriciteitsbedrijf viel ging de Commissie voor Tramzaken (1898-1907) met drie overgebleven leden op in de nieuwe commissie.

Locatie

1907-1955: Nijmegen

Bronnen

  • Gedrukte raadsverslagen 1907.

Verantwoording

Inleiding van de toegang op het archief door Hylke Roodenburg. (2010)KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden