header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Commissie voor Sociaal-Cultureel Werk ten behoeve van Werklozen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken

Geschiedenis[bewerken]

Artikel 64 van de Sociale Werkvoorzieningsregeling van 1950 beoogt het bevorderen van sociaal-cultureel werk voor werklozen "als de omvang van de werkloosheid dat wenselijk en de plaatselijke constellatie dat mogelijk maakt." In dit kader komt in 1954 de Commissie voor Sociaal- Cultureel Werk ten behoeve van Werklozen tot stand. Naast gemeenteambtenaren hebben hierin ook vertegenwoordigers van het Gewestelijk Arbeidsbureau en de drie vakcentrales zitting. De uitvoerende werkzaamheden staan onder leiding van een ambtenaar van de Gemeentelijke Dienst voor Sociale Zaken. Er worden cursussen gegeven en ontspannings- en praatbijeenkomsten gehouden. Al in 1956 wordt dit sociaal-cultureel werk beëindigd wegens gebrek aan belangstelling van de zijde van de werklozen.[1]

Voetnoten[bewerken]

  1. Jaarverslag Gemeentelijke Dienst voor Sociale Zaken 1955, p. 37 en Jaarverslag Sociaal-Cultureel Werk ten behoeve van Werklozen 1954.

Bronnen[bewerken]

  • Nabuurs, N., Lokaal bestuur en gemeentelijke overheid te Nijmegen, 1945-1984, Gemeentearchief Nijmegen, 1996.

Verantwoording[bewerken]

Bewerking van de resultaten van onderzoek, gedaan in de jaren 1994-1996, naar lokaal bestuur en gemeentelijke overheid in Nijmegen door Lisette Kuijper (Regionaal Archief Nijmegen, 2010)

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden