Cuypers, Pierre

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens persoon
Volledige naam : Cuypers, Petrus Josephus Hubertus (Pierre)
Geboortejaar: Geboortedatum::1827
Overlijdensjaar: Overlijdensdatum::1921
Beroep : architect


De katholieke bouwmeester P.J.H. Cuypers heeft in de negentiende eeuw in Nijmegen zowel kerken gebouwd als gerestaureerd. In 1879-1880 was hij de architect van de neogotische kerk van St. Antonius Abt aan de Dennenstraat te Neerbosch. Zij staat nu op de rijksmonumentenlijst. De kerk bestaat uit een middenschip met zijbeuken van gelijke hoogten en een ingebouwde toren. In de kerk bevindt zich een zestiende-eeuws houten kruisbeeld afkomstig uit het dominicanenklooster van Kalkar.

Van iets latere datum is de St. Augustinuskerk. Zij behoorde tot het beste werk van Cuypers. De kerk in het centrum van de stad, daterend uit 1884-1886, had de vorm van een kruis. Op de kruising verrees een zware vierkante toren. De indrukwekkende proporties waren ongetwijfeld mede bepaald door de onmiddellijke nabijheid van de toren van de Nederlands hervormde St. Stevenskerk. In een tijd van katholieke emancipatie mocht de dekenale St. Augustinuskerk niet onderdoen voor de St. Stevenskerk. De kerk werd verwoest in het rampjaar 1944. De ruïne werd na de oorlog opgeruimd.

De Broerskerk of St. Dominicuskerk behoorde bij het in de dertiende eeuw gestichte dominicanenklooster. De veertiende-eeuwse kerk was oorspronkelijk tweebeukig. Na de Reformatie kende de kerk een wisselvallig bestaan, totdat zij in 1808 aan de katholieken werd teruggegeven. In de jaren 1864-1885 werd zij onder leiding van P.J.H. Cuypers hersteld en uitgebreid. In 1866 voegde hij een zijbeuk toe, waardoor het gebouw driebeukig werd. In 1877 werden de gewelven gedeeltelijk vernieuwd. In 1885 sloot hij de restauratie af met de bouw van een nieuwe voorgevel met toren. Nadat de kerk in 1944 zwaar beschadigd was, werd zij in 1951 gesloopt.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 594-030 (1976).


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...