header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Dagboek C. (Cea) van Dillen-Janssen

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Oorlogsdagboeken
Oorlogsdagboekicoon.jpg
startpagina
"Oorlogsdagboeken" biedt een overzicht van dagboeken die tijdens de oorlogs- en bevrijdingsperiode – vooral bij de start van Operatie Market Garden - door mensen in en om Nijmegen zijn geschreven. Lees verder>>>
Infobox dagboek
Titel De villa in de frontlinie, uit het dagboek van ons Pa
Auteur Dillen-Janssen, C. (Cea) van
Begindatum 17-09-1944
Einddatum 30-10-1944
Locatie Leuthsestraat Ooij
Taal Nederlands
Omvang (aantal pagina's) 80
Vorm Publicatie, kopie
Vindplaats Vrijheidsmuseum

Korte beschrijving oorlogsdagboek

Dit is een gepubliceerd boekje uit Wijchen, augustus 1998, geschreven door Cea van Dillen-Janssen. Uit het voorwoord blijkt dat ze na de dood van haar vader op 20 november 1997 zijn dagboekaantekeningen vonden. Om deze aantekeningen voor de familie te behouden heeft zij dit boekje geschreven. Dit boekje is een combinatie van haar vaders aantekeningen, herinneringen van familieleden, foto's uit familie-albums, het dagboek van Pastoor Gerrits, krantenartikelen uit De Gelderlander en van de door haar geraadpleegde informatie en kaarten uit oorlogsboeken over de Ooij. De beschreven periode beslaat september tot en met oktober 1944. Haar vaders aantekeningen heeft ze dikgedrukt en gecursiveerd.

Het boekje begint bij 17 september 1944 operatie Market Garden. Haar vader was toen 35 jaar oud en woonde aan de Leuthsestraat in Ooij in 'De Villa'. Cea was 2,5 jaar oud. Op 23 september durfde het gezin, man met vrouw en zes jonge kinderen, niet meer in hun huis in Ooij te blijven en vertrokken ze naar zijn neef aan de Fransestraat in Nijmegen. Op 25 september bleek hun huis bezet te zijn door Het Rode Kruis en Engelse militairen. Op 26 september keerde men weer terug naar Ooij. Op 3 oktober werd het huis nog steeds bezet, wel voerde de vader van Cea steeds zijn vee. De militairen woonden het huis uit. Ze gaven de dorpelingen wel goederen en voedsel, maar de soldaten verspilden ook veel (voedsel, kolen en dergelijke). Dit tot onvrede van haar vader, omdat de dorpelingen weinig hadden en daarom juist erg zuinig waren.

Op 12 oktober moest het gezin als één van de laatsten uit Ooij evacueren naar een groot vluchtelingenkamp in Nistelrode. Op 13 oktober vertrok het gezin en werden ze afgezet onder de brug bij Grave. In Grave kregen ze een handkar en fiets en daarmee liepen ze naar Gassel. Op 30 oktober eindigen de aantekeningen abrupt met het inleveren van bonnen. In het nawoord staat vermeld dat er verder geen notities meer in haar vaders nalatenschap zijn gevonden.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 51' 14.33" N, 5° 54' 43.31" E
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden