header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Dagboek Dokter G. Noorduijn

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Oorlogsdagboeken
Oorlogsdagboekicoon.jpg
startpagina
"Oorlogsdagboeken" biedt een overzicht van dagboeken die tijdens de oorlogs- en bevrijdingsperiode – vooral bij de start van Operatie Market Garden - door mensen in en om Nijmegen zijn geschreven. Lees verder>>>
Infobox dagboek
Titel
Auteur Noorduijn, Dokter G.
Begindatum 16-09-1944
Einddatum 14-04-1945
Locatie Berg en Dalseweg 18 Nijmegen
Taal Nederlands
Omvang (aantal pagina's) 58
Vorm Manuscript
Vindplaats Regionaal Archief Nijmegen

Korte beschrijving oorlogsdagboek

Het dagboek bestaat fysiek uit twee delen. Het eerste deel loopt van 16 t/m 23 september 1944. Het tweede deel van 1 oktober 1944 tot 14 april 1945.

Het eerste deel begint met de vermelding van maatregelen tegen schooldirecteuren die geweigerd hebben leerlingen voor arbeid aan te melden bij de bezetter. In de volgende dagen worden bijna van uur tot uur de ontwikkelingen beschreven die de auteur waarneemt of waarvan hij hoort: Duitsers op de vlucht met gestolen goederen; bombardementen; beschietingen; brandende straten; de bemoeienissen om schuilgelegenheden te vinden en bewoonbaar te maken voor grote groepen mensen; en het bericht dat de Waalbrug op 21 september onbeschadigd veroverd is. Het dagboek heeft een neutrale toonzetting.

Het tweede deel begint op 1 oktober 1944. Tot en met 28 februari 1945 - daarna zijn er alleen nog aantekeningen op 4 april 1945 - doet de auteur op vrijwel dagelijkse basis, en vaak van uur tot uur, zeer gedetailleerd verslag van zijn ervaringen. Ook na september blijven de bommen en granaten vallen en slachtoffers maken. Als huisarts zet de auteur zich in om naast zijn reguliere praktijk elders hulp te bieden waar dat gevraagd wordt en werkt hij met vele anderen samen. Problemen rond de medicijnenvoorziening, de communicatie en het transport bemoeilijken zijn taakuitvoering.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 34.48" N, 5° 52' 17.26" E
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden