header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Dagboek G. (Tonny) Nagel

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Oorlogsdagboeken
Oorlogsdagboekicoon.jpg
startpagina
"Oorlogsdagboeken" biedt een overzicht van dagboeken die tijdens de oorlogs- en bevrijdingsperiode – vooral bij de start van Operatie Market Garden - door mensen in en om Nijmegen zijn geschreven. Lees verder>>>
Infobox dagboek
Titel Dagboek. Oorlogsherrinneringen van Tonny Nagel
Auteur Nagel, G. (Tonny)
Begindatum 17-09-1944
Einddatum 17-09-1945
Locatie Berg en Dalseweg 116 Nijmegen
Taal Nederlands
Omvang (aantal pagina's) 62
Vorm Manuscript, kopie
Vindplaats Regionaal Archief Nijmegen

Korte beschrijving oorlogsdagboek

Het dagboek wordt van 17 tot en met 23 september dagelijks bijgehouden, daarna meer incidenteel. Soms schetst de auteur een periode. Het dagboek wordt geïllustreerd met foto’s, pamfletten en krantenartikelen. In september 1944 beschrijft de auteur het oorlogsgeweld en de daardoor moeilijke leefomstandigheden. Hij meldt luchtgevechten, artilleriebeschietingen en brandstichting van Duitse zijde; binnentrekkende geallieerde parachutisten en hevige vuurgevechten; de beschutting van de kelders van het Canisius College, onder primitieve omstandigheden. De auteur toont zich ontdaan over de verwoestingen in de stad, waarvan ooggetuigen hem vertellen.

Ook na september 1944 blijft de situatie rond het ouderlijk huis nog tot maart 1945 gevaarlijk vanwege de geregeld neerkomende Duitse granaten. Na een verblijf van drie weken in Beuningen, keert de familie eind oktober 1944 terug naar Nijmegen. Na de jaarwisseling meldt de auteur de inkwartiering van Britse militairen, de concentratie van oorlogsmaterieel en beschietingen door Britse artillerie vanwege het komende geallieerde offensief. In het voorjaar 1945 komt er ruimte voor bezigheden als het verzamelen van nummers van het weekblad ‘Kijk’ en het starten van een verzameling van oorlogsobjecten (helmen e.d.). De auteur vermeldt on der meer de feestelijkheden na de Duitse capitulatie, begin mei. Aan het eind van het dagboek geeft de auteur een – met een kaartje geïllustreerd – overzicht van de schade die Nijmegen in de oorlog heeft opgelopen. Het dagboek besluit op 6 maart 1946.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 23.53" N, 5° 52' 42.46" E
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden