header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Dagboek Ida S.M. van Marwijk

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Oorlogsdagboeken
Oorlogsdagboekicoon.jpg
startpagina
"Oorlogsdagboeken" biedt een overzicht van dagboeken die tijdens de oorlogs- en bevrijdingsperiode – vooral bij de start van Operatie Market Garden - door mensen in en om Nijmegen zijn geschreven. Lees verder>>>
Infobox dagboek
Titel Oorlogsherinneringen
Auteur Marwijk, Ida S.M. van
Begindatum 10-05-1940
Einddatum 30-09-1945
Locatie Regentessestraat 11 Nijmegen
Taal Nederlands
Omvang (aantal pagina's) 193
Vorm Manuscript, kopie
Vindplaats Regionaal Archief Nijmegen

Korte beschrijving oorlogsdagboek

Ida van Marwijk woont met haar ouders op het adres Regentessestraat 11 in Nijmegen. Haar onvermelde leeftijd is naar schatting rond de twintig. Zij heeft twee broers buiten Nederland. De dagboekaantekeningen lopen van 10 mei 1940 tot september 1945. Meestentijds zijn er geen aantekeningen gemaakt.

De aanwezige aantekeningen beschrijven gedetailleerd de wederwaardigheden in en rond Ida’s ouderlijk huis en haar emoties daarbij. De stijl van het dagboek is ongecompliceerd. Het is geïllustreerd met krantenartikelen en foto’s. In mei-juni 1940 beschrijft de auteur intensief de angst en onzekerheid vanwege de Duitse inval. De familie logeert noodgedwongen enkele dagen elders in Nijmegen. Tussen juni 1940 en september 1944 zijn er incidentele aantekeningen, bijv. over een bominslag in februari 1941 en over de confiscatie van fietsen in juli 1944. Vanaf 17 september 1944 beschrijft de auteur (vrijwel) dagelijks de gevechten rond haar ouderlijk huis. De wijk en het ouderlijk huis lopen zware schade op. De familie schuilt gedurende tien weken in het Canisius College. De auteur wordt begin oktober bij een Duitse beschieting ernstig verwond en verblijft ruim een week in het ziekenhuis. Vanaf eind november 1944 logeert het gezin weer elders, tot april 1945. Kerst- en Oudjaarsviering worden uitvoerig beschreven. Het dagboek noemt nog de bevrijding in mei 1945 en de Japanse capitulatie in augustus 1945. Een aantekening uit september 1945 bevat een overzicht van de oorlogsschade in Nijmegen. Bij het dagboek is een lijst gevoegd met namen en adressen in het buitenland waaraan, in strijd met een Duits verbod, brieven verzonden zijn.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 38.15" N, 5° 52' 27.37" E
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden