header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Dagboek K. Faber

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Oorlogsdagboeken
Oorlogsdagboekicoon.jpg
startpagina
"Oorlogsdagboeken" biedt een overzicht van dagboeken die tijdens de oorlogs- en bevrijdingsperiode – vooral bij de start van Operatie Market Garden - door mensen in en om Nijmegen zijn geschreven. Lees verder>>>
Infobox dagboek
Titel
Auteur Faber, K.
Begindatum 03-09-1944
Einddatum 20-05-1945
Locatie Abeelstraat 10 Nijmegen
Taal Nederlands
Omvang (aantal pagina's) 47
Vorm Typoscript
Vindplaats Collectie Gelderland

Korte beschrijving oorlogsdagboek

K. Faber werkte bij een kantoor in de Burghardt v.d. Berghstraat. Hij had een vrouw genaamd Annie (werd op 3 oktober 26 jaar) en twee dochters; Monie en Toosje. Toosje was vermoedelijk een baby in 1944 en Monie iets ouder. Dit is een dagboek dat uitgetypt is door K. Faber. Het document is opgedeeld in drie delen, onduidelijk is waarom.

Het eerste en tweede deel zijn uitvoerig beschreven, in het derde deel heeft hij alleen belangrijke gebeurtenissen beschreven. Bijgevoegd zijn vier foto's van bombardementen in Nijmegen. K. Faber begint zijn dagboek op 19 september met een terugblik tot 3 september 1944. Hij beschrijft dat de Duitse militairen gelegerd in de tuchtschool en in het Canisius College, NSB-ers en Duitsgezinden vertrokken uit Nijmegen. Bij hun vertrek verkochten de militairen allerlei voorwerpen, maar ze namen ook gestolen voorwerpen en dieren mee en staken huizen in brand. Volgens hem verschenen er Engelse jagers boven de stad Nijmegen, maar vermoedelijk waren deze Amerikaans. De burgers werden continu gewaarschuwd per luchtalarm. Hij beschrijft diverse waarschuwingen, bekendmakingen en bevelen uit de 'Provinciale Geldersche Courant : Nijmeegsche courant' in september 1944. Mannen en jongens liepen het risico om tewerk gesteld te worden ter versteviging van de Duitse verdediging van Nijmegen. Hij vermeldde bominslagen en landende parachutisten van A. A. Airborn. Het gezin ging in de kelder slapen. Op 18 en 19 september bieden ze onderdak aan vluchtelingen/evacués. In oktober kwamen Prins Bernard en de Engelse koning George op bezoek in Nijmegen. Doordat vele burgers dakloos waren geworden kregen ze mensen in huis. Verder werden in veel huizen geallieerde militairen ingekwartierd. Met kerst 1944 dineerden twee Canadese militairen bij het gezin. Hij beschrijft dat met Kerstmis en Nieuwjaar veel Canadezen en Schotten in Nijmegen dronken waren. Het dagboek eindigt met de ontploffing van hun huis door granaatinslagen op eerste Pinkersterdag 1945.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 3.16" N, 5° 53' 20.80" E
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden