header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Dagboek Kinderhuis "Gelria"

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Oorlogsdagboeken
Oorlogsdagboekicoon.jpg
startpagina
"Oorlogsdagboeken" biedt een overzicht van dagboeken die tijdens de oorlogs- en bevrijdingsperiode – vooral bij de start van Operatie Market Garden - door mensen in en om Nijmegen zijn geschreven. Lees verder>>>
Infobox dagboek
Titel Dagboeknotities van kinderhuis "Gelria"
Auteur Wisman, C.W.
Begindatum 03-09-1944
Einddatum 05-07-1945
Locatie Bosweg Berg en Dal
Taal Nederlands
Omvang (aantal pagina's) 90
Vorm Typoscript, kopie
Vindplaats Regionaal Archief Nijmegen

Korte beschrijving oorlogsdagboek

Mevrouw Clasina Wilhelmina Wisman was in de oorlogsjaren directrice van Kinderhuis ‘Gelria’. Deze voogdij-inrichting was gevestigd in drie panden aan de Bosweg in Berg en Dal bij Nijmegen. De auteur heeft twee dochters, Riet en Hélène. Haar ouders wonen in Utrecht, met de bij hen inwonende zuster van de auteur, Tiny.

In ‘Gelria’ zijn tijdens de oorlogsjaren zestig kinderen ondergebracht in verschillende leeftijdscategorieën. De notities bevatten een minutieuze beschrijving van het dagelijkse leven in de inrichting. De eerste maanden in het dagboek zijn de tijd dat het kinderhuis in het frontgebied lag. De auteur beschrijft o.a. de angst voor het oorlogsgeweld rondom en de contacten met geallieerde soldaten. Begin november 1944 worden de bewoners van ‘Gelria’ geëvacueerd naar Lage Mierde en vervolgens eind 1944 naar Oudenbosch in Noord-Brabant. Daar blijft men totdat, na diverse voorbereidende bezoeken door de auteur, kinderen en personeel in juni 1945 naar de – ernstig aangetaste en voorlopig bewoonbaar gemaakte – panden in Berg en Dal terug kunnen keren.

Thema’s in het dagboek zijn: de voortdurende inspanning om in eerste levensbehoeften als voeding en geneeskundige zorg te voorzien; de problemen bij de aanpassing aan beperkte faciliteiten op de evacuatieadressen; de inzet van de auteur om bij de autoriteiten de belangen van het kindertehuis te behartigen; het moeizame reizen in de weken na de bevrijding , o.a. tussen Oudenbosch en Berg en Dal; en tenslotte de inspanningen om met beperkte middelen een gezellig en huiselijk leefklimaat te scheppen en daarmee de stemming goed te houden.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 49' 3.14" N, 5° 55' 13.30" E
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden