header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Dagboek P. (Pieter) Soels

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
Oorlogsdagboeken
Oorlogsdagboekicoon.jpg
startpagina
"Oorlogsdagboeken" biedt een overzicht van dagboeken die tijdens de oorlogs- en bevrijdingsperiode – vooral bij de start van Operatie Market Garden - door mensen in en om Nijmegen zijn geschreven. Lees verder>>>
Infobox dagboek
Titel De Moeilijke Dagen kort vóór en nà onze bevrijding
Auteur Soels, P. (Pieter)
Begindatum 12-09-1944
Einddatum 13-04-1945
Locatie Ubbergseveldweg 46 Nijmegen
Taal Nederlands
Omvang (aantal pagina's) 46
Vorm Typoscript, kopie
Vindplaats Collectie Gelderland

Korte beschrijving oorlogsdagboek

Drs. Pieter Soels was leraar scheikunde aan de gemeente HBS te Nijmegen. Hij beschrijft hoe de scholen half september 1944 merken dat de leerlingen niet arriveren na de vakantie. De jeugd zou worden ingezet als gravers en hebben hier geen zin in. Leraren en directeuren van scholen worden onder druk gezet om er voor te zorgen dat leerlingen zich melden. De dreigementen en bevelen helpen nauwelijks. Dan begint operatie Market Garden.

Op 18 september beschrijft Pieter Soels gevechten in Berg en Dal. De familie vlucht voor enkele dagen naar Hengstdal. De volgende dagen beschrijft hij gevechten, brand en ravage in Nijmegen. Ook na operatie Market Garden wordt er iedere dag verslag uitgebracht van bommen, granaten, gewonden, doden en begrafenissen.

Half oktober komen er te midden van het geweld weer berichten bij van verjaardagen, reparaties aan het huis, contact met soldaten, o.a. een "Hallo Digger" en een Canadees "Arnold the Cowboy".

Vanaf 6 november wordt er besproken of Pieter Soels directeur van het Rijksbureau van Chemicaliën wordt. Eind november meldt de auteur dat hij weer lesgeeft op de HBS. Granaatinslagen en ander geweld blijven aan de orde van de dag. Begin december is er sprake van dat hij ook als wijkleider van de luchtbeschermingsdienst zou gaan optreden. Het lesgeven gaat intussen door.

Eind januari 1945 worden enkele Canadezen ingekwartierd en begin februari komen er nog meer bij. Radioberichten van het verloop van het Rijnlandoffensief druppelen langzaam binnen. In de tweede helft van februari wordt steeds vaker gemeld dat het 's nachts rustig is, maar ook in februari en maart is er nog wel sprake van oorlogsgeweld. Begin april komen steeds meer berichten binnen van bevrijde steden in Oost- Nederland ten noorden van de Rijn.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 26.52" N, 5° 52' 59.59" E
KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden