Dales, C.I.

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Infobox burgemeester

{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=13924073%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=206546"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Volledige naam Catharina Isabella Dales
Geboren Geboortedatum::18-10-1931
Overleden Overlijdensdatum::10-1-1994
In functie 1987-1989
Partij PvdA
Titulatuur drs.

Catherina Isabella (Ien) Dales (Arnhem, 18 oktober 1931) was burgemeester van Nijmegen van 1987 tot 1989.

Levensloop

Ien Dales was de dochter van Teunis Dales, directeur van een groothandel in bouwmaterialen, en Wilhelmina Bertha Holstigen. Ze had een broer en een zus. Haar vader overleed in 1942 waarna haar moeder het gezinshoofd werd. Dales volgde lager en middelbaar onderwijs in Arnhem. Na een opleiding in het jeugdwerk en het vervullen van een aantal functies in die sector, zoals het directeurschap van het christelijke vormingsinstituut Kerk en Wereld tussen 1968 en 1974, richtte Dales zich op een bestuurlijke carrière. Tussen 1977 en 1981 was ze directeur van de Gemeentelijke Sociale Dienst van Rotterdam waar ze orde op zaken stelde na een fraude-affaire. In die tijd leerde ze toenmalig wethouder van Rotterdam Elisabeth Schmitz kennen met wie ze later zou samenwonen. In 1981 en 1982 was zij staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onder minister Den Uyl in het kabinet-Van Agt II. Na een periode als lid van de Tweede Kamer werd zij in 1987 benoemd tot burgemeester van Nijmegen. In 1989 riep de landelijke politiek weer en werd Dales minister van Binnenlandse Zaken in het derde kabinet-Lubbers.

Burgemeesterschap

Dales was de eerste socialistische en de eerste vrouwelijke burgemeester van Nijmegen. In de korte tijd dat Dales burgemeester was oogstte ze bewondering vanwege haar laagdrempelige bestuurlijke stijl. Vanwege haar lak aan uiterlijk vertoon en droge humor kreeg ze in Nijmegen de bijnaam ‘Ma Flodder’. Maar ze riep ook weerstand op vanwege haar neiging om tegengeluiden te bagatelliseren of de kop in te drukken.

Onderscheidingen

Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, 9 september 1982

Bronnen

  1. Biografisch Woordenboek Nederland
  2. Parlement & Politiek
  3. Wikipedia


{{#if: Hermsen, F.J.|Voorganger:
Hermsen, F.J.}} {{#if: |
}}
Burgemeester van Nijmegen {{#if: Hondt, E.M. d'|Opvolger:
Hondt, E.M. d'}} {{#if: |
}}


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...