De 'Loden Lady'

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

In 2001 werd bij opgravingen in de Burchtstraat een loden sarcofaag gevonden met daarin het skelet van een vrouw uit de vierde eeuw. De Loden Lady was een welgestelde dame, wat we kunnen opmaken uit de objecten die in haar graf zijn gevonden: een bijna kompleet vergaan houten etui waarin twee glazen flesjes voor make-up poeder. In twee iets grotere glazen flesjes zat geparfumeerde olie. Minieme restjes goud lagen bij haar benen iets onder de knieën, wat zou kunnen betekenen dat de rand van haar gewaad met goud was versierd.

De Loden lady was tussen de 35 en 50 jaar oud. Uit de vorm van haar bekken is af te leiden dat ze in ieder geval één keer zwanger is geweest en mogelijk meerdere keren. Verder had ze een slecht gebit. Met name in de onderkaak ontbraken nogal wat tanden en kiezen. De kiezen die ze nog wel had, zaten vol gaten. Waarschijnlijk had ze dus veel kiespijn maar in de Romeinse tijd was dat iets waar iedereen last van had.

De vindplaats van de Loden Lady wordt gemarkeerd door een metalen plaat in het wegdek, waarop staat afgebeeld hoe zij in 2001 werd aangetroffen. De originele Lady, haar loden kist en de bijbehorende grafgiften zijn te bezichtigen in Museum Het Valkhof.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen en Bureau Archeologie en Monumenten gemeente Nijmegen.