De Frans-Spaanse vrede (1678)

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Bovenstaand fragment van de Feltmankaart toont, rood omcirkeld, Huize Palstercamp aan de Doddendaal
Schilderij uit 1679 van de Franse hofschilder Henri Gascar (1635-1701) toont het ondertekenen van het Frans-Spaanse vredesverdrag in Huize Palstercamp. De Franse koning Lodewijk XIV vond de ondertekening van zodanig belang dat hij zijn hofschilder naar Nijmegen stuurde. In het midden van het schilderij zijn de onderhandelaars en de bemiddelaars afgebeeld. Aan de linkerkant van de tafel zitten de Franse ambassadeurs, aan de hoofdeinden van de tafel hebben de Nederlandse bemiddelaars Van Beverningk (op de rug gezien) en Van Haren plaatsgenomen en aan de rechterkant van de tafel zitten de Spaanse ambassadeurs. De overige afgebeelde personen zijn leden van het Spaanse en Franse gezelschap.
Detail uit het schilderij van Henri Gascar (1635-1701). De Franse secretaris Mignon overhandigt zijn landgenoot, ambassadeur d’Estrades, de ganzenveer om het vredesverdrag te ondertekenen.

Door hun weigering het vredesverdrag tussen Frankrijk en de Republiek der Verenigde Nederlanden te ondertekenen, hadden de Engelsen hun rol als bemiddelaars min of meer verloren.<ref> J.A.M. van ’t Hooft, Nijmegen en de vredesonderhandelingen: 1676-1679, Nijmegen z.j., p. 64.</ref> Bij de vredesonderhandelingen tussen Frankrijk en Spanje traden daarom de Nederlandse ambassadeurs Van Beverningk en Van Haren als zodanig op. In hun huis werd dan ook vergaderd.<ref> J.A.M. van ‘t Hooft, ‘Nijmegen en de vredesonderhandelingen’, in: Numaga: tijdschrift gewijd aan heden en verleden van Nijmegen en omgeving 25 (1978), p. 129.</ref> En met succes. Zowel Frankrijk als Spanje deden zoveel water bij de wijn, dat op 17 september 1678 in Huize Palstercamp aan de Doddendaal, de Frans-Spaanse vrede kon worden ondertekend.<ref> G.T.M. Lemmens, De Vrede van Nijmegen, Nijmegen 1978, p. 12 en Van ‘t Hooft, ‘Nijmegen en de vredesonderhandelingen’, p. 130-131.</ref> In het vertrek waar de vrede zou worden ondertekend bevond zich aan de kant waar de Spanjaarden zaten een troonhemel en de Fransen, die niet wilden dat Spanje zich de meerdere zou voelen, lieten deze dan ook weghalen. Van Beverningk liet vervolgens de kamer behangen met wandtapijten, zodat de gehele kamer symmetrisch van vorm werd en geen van de onderhandelende partijen zich de mindere zou voelen. Precies op hetzelfde ogenblik ondertekenden de Franse ambassadeur D’Estrades en zijn Spaanse collega, markies De los Balbases, om negen uur ’s avonds het vredesverdrag en was de Frans-Spaanse vrede een feit.

Voetnoten

<references/>

Bronnen

Onderzoek naar locaties m.b.t de Vrede van Nijmegen door Nick van Kleef in opdracht van het Regionaal Archief Nijmegen. Zie ook de startpagina over de Vrede van Nijmegen


Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::51.846582,5.860391 {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}} {{#if:|

Locatie in google-maps (nieuw venster)
Locatie in google-maps (nieuw venster)

Coördinaten::|}}