De Karseboom

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

RADBOUD IN DE STAD
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Gegevens gebouw
Adres: Van Broeckhuysenstraat 12-14
Bouwjaar: 1909
Functie: Studentencafé (1958 tot 1984)
Een reproductie van het Café Restaurant "De Karseboom", 1910
Publiek Domein
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen

Café De Karseboom bestaat al sinds 1909 en wordt het stamcafé van de rechtenfaculteit, die in 1959 haar intrek neemt in een aantal panden aan de nabijgelegen Oranjesingel. Hoogleraren en wetenschappelijk medewerkers lunchen sindsdien in De Karseboom en ook voor de koffie of een borrel weet men de weg. In 1983 gooit de verhuizing naar de campus echter roet in het eten. Waar moeten studenten en staf nu koffiedrinken of lunchen? Toch niet in de moderne kantine van het Erasmusgebouw, waar met plate service de etiquette volledig is verdwenen? De juristen moeten er bovendien een kantine delen met de ‘zielenknijpers’ van Psychologie.

Bronnen

  • R. Wolf, De trek naar het zuiden. Gebouwen van de Katholieke Universiteit Nijmegen 1923-1998 (Nijmegen 1998)
  • Actioma Juridisch faculteitsblad

Verantwoording

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.


Coördinaten: 51.84420,5.86755