De Vereeniging en de universiteit

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

RADBOUD IN DE STAD
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Gegevens gebouw
Adres: Keizer Karelplein 2D
Bouwjaar: 1915
Functie: Overig
Architect Ontworpen doorO. Leeuw
Prentbriefkaart van Concertgebouw De Vereeniging, 1923
Publiek Domein
Fotocollectie Regionaal Archief Nijmegen

Officiële gelegenheden, zoals de toespraak bij de oprichting van de Katholieke Universiteit in 1923, vinden plaats in concertgebouw De Vereeniging. De feestelijkheden bij de opening van de universiteit, waar sinds 1905 naartoe is gewerkt, beginnen in de ochtend van 17 oktober. De hoogleraren begeven zich in vol ornaat naar de Ignatiuskerk. Na de mis en de opening van het hoofdgebouw door de aartsbisschop en de burgemeester spreekt rector magnificus Jos Schrijnen onder de noemer ‘Eigen Kultuur’ de openingsrede uit. De plechtigheden, gadegeslagen door duizenden katholieken die uit alle windstreken naar Nijmegen zijn gekomen, worden opgeluisterd met klokgelui, kanonschoten en een fakkeloptocht.

Bronnen

  • J. Brabers, Proeven van eigen cultuur. Vijfenzeventig jaar Katholieke universiteit Nijmegen 1923-1998. Deel 1: 1923-1960 (Nijmegen 1998)
  • W.A.A. Mes, Exfoto: een halve eeuw Katholieke Universiteit Nijmegen in beeld (Bilthoven 1974)

Verantwoording

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.


Coördinaten: 51.84149,5.86074