De Winsseling

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Algemene gegevens locatie
Naam locatie : De Winsseling
Plaatsnaam : Nijmegen
Straatnaam : Winselingseweg


Tussen de jaren 70 en 105 ontstond ten westen van de latere stad Nijmegen een civiele nederzetting met de naam Noviomagus (Nieuwmarkt). De Romeinse keizer Traianus (98-117) verleende zijn familienaam –Ulpius- evenals het stadsrecht en marktrecht aan de bestaande nederzetting: Noviomagus werd: Ulpia Noviomagus. Van deze Nieuwe Ulpische Markt, die zich uitstrekte tot het terrein dat in de middeleeuwen de Winsseling werd genoemd zijn vanaf de zeventiende eeuw zeer vele kostbare Romeinse vondsten bekend. De Romeinse heerbaan (via alta) liep door dit gebied naar de Waal; de heerbaan was de westelijke tak van de Romeinse weg die zich bij Mook in tweeën splitste. Talloze munten, ringen, beelden, altaarstenen en restanten van gebouwen zijn hier opgegraven. Zo werd in 1630 een Romeins bouwwerk gevonden. In 1672 deden troepen van Lodewijk XIV allerlei vondsten. In 1834 werden bij Fort Krayenhoff thermen gevonden. In 1920 trof men bij de aanleg van de riolering in de buurt van de Waterstraat een tweetal Gallo-Romeinse tempels aan.

Bij de nederzetting hoorde een grafveld, dat begrensd wordt door de Voorstadslaan, de Marialaan en de Krayenhofflaan. Hier werden bij een onderzoek van dr. H. Brunsting 3175 stuks min of meer gaaf aardewerk opgegraven. Waarschijnlijk ten gevolge van het doorbreken van de Romeinse limes door Germaanse volksstammen verdween de Winsseling tegen het eind van de derde eeuw. Mede als gevolg van overstromingen had de bevolking zich toen op de naburige hoogten teruggetrokken.

Bronnen

Regionaal Archief Nijmegen, Wetenschappelijke correspondentie, inv.nr. 618-090 (z.j.)


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...