De laatste executie

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Nog zo’n 60 jaar geleden kon je in het dorp Winssen iemand, die voor een lastige taak stond, horen zeggen: ‘Tot morgen, zei Baudoin’. Johannes Josephuis Baudoin was een 28-jarige voerman uit Winssen, die in Nijmegen de dood vond op een schavot voor de Kerkboog op de Grote Markt, hangend aan een galg.

Zijn terechtstelling op 20 september 1843 was de laatste executie van een misdadiger in Nijmegen. Hij was ter dood veroordeeld wegens een moord, in de nacht van 10 op 11 januari 1843 in Winssen gepleegd. Zijn slachtoffer was Henrica Otten, die met har moeder in een huisje aan de Waalbandijk woonde. Het meisje had de voerman, die verliefd op haar was, afgewezen. Baudoin bracht haar uit jaloerse wraakzucht om met verscheidene steken ban een broodmes.

Voor de terechtstelling kwamen veel Winssenaren naar Nijmegen om het gruwelijk einde vanhun dorpsgenoot aan te zien. Op de dag vóór zijn terechtstelling zou Baudoin, toen hij afscheid van enige van zijn dorpsgenoten nam, gezegd hebben: ‘Nu, tot morgen dan!’ Hij kon niet vermoeden dat deze afscheidsgroet in Winssen nog tientallen jaren als een gevleugelde uitdrukking zou voortleven.

Bronnen

J. Buylincks e.a., Ach lieve tijd. Twintig eeuwen Nijmegen, de Nijmegenaren en hun bestuurders, deel 5, p. 114.


Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...