De vijfde-dagkaart

Uit Het Digitale Huis
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!

Geschiedenis Vierdaagse

startpagina
Alles over de geschiedenis van de Vierdaage in het Digitale Huis van de Nijmeegse Geschiedenis Lees verder>>>

{{#widget:imagewithlink|src=http://studiezaal.nijmegen.nl/HttpHandler//icoon.ico?icoon=1779308273%7Curl=http://studiezaal.nijmegen.nl/ran/_detail.aspx?xmldescid=1730420108"}}

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Een Nederlandse onderofficier met de beloning 5, de zgn "vijfde dagkaart"en een presentje na de intocht op de vrijdag van de 64e Vierdaagse. (1980)

Waar de meeste wandelaars niet spreken van de vierde maar van de laatste dag, is het voor velen een verrassing bij terugkeer op vrijdagmiddag naast de beloning ook nog een vijfde-dagkaart te ontvangen. De deelnemers kunnen vervolgens constateren dat deze kaart een gelukwens bevat en als bewijsstuk kan dienen dat men de Vierdaagse inderdaad volbracht heeft, naast de medaille of het cijfer. Er worden veel grappen over gemaakt in de trant van: ,,U loopt zo goed/slecht, dat u nog een dag moet/mag", of ,,U hebt een controle gemist en moet nog een rondje". De werkelijke reden van deze vijfde-dagkaart is de controle op de terugkeer van alle deelnemers op de vierde dag, zoals dat ook de andere dagen gebeurt. Een even eenvoudig als doeltreffend middel, maar je moet er maar opkomen!

Verantwoording

De tekst van dit artikel is overgenomen uit het boek De Wereld wandelt uit 1991.Commentaar

<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...