December 2005
Naar navigatie springen
Naar zoeken springen
Let op: deze website is momenteel onder constructie. Helaas zullen hierdoor niet alle pagina's naar behoren functioneren. Onze excuses voor het ongemak!
Belangrijke en minder belangrijke gebeurtenissen in december 2005 op basis van de kroniek uit het Numaga-jaarboek. Zie voor het overzicht en de verantwoording voor dit jaar: kroniek 2005.
KRONIEK 2005 |
januari | februari | maart | april | mei | juni | juli | augustus | september | oktober | november | december |
- 1 De gebroeders Van Limburg moeten ook na de spraakmakende tentoonstelling in Museum Het Valkhof te zien blijven in het stadsbeeld. Als het aan de Stichting Gebroeders van Limburg ligt, moet binnen afzienbare tijd met een druk op de knop een middeleeuwse miniatuur in het straatbeeld geprojecteerd kunnen worden. Behalve de projecties moet er ook een tegeltableau komen in de Burchtstraat, waar de Van Limburgs ooit hebben gewoond.
- 3 Een professionele vervalser heeft eind jaren negentig in Nijmegen en Wijchen op enkele plaatsen nep-'topstukken' verstopt. De stadsarcheologen hebben het bedrog pas recent ontdekt. Het verslag van de ontmaskering is in het Jaarboek Numaga gepubliceerd. De bodemvondsten, waarop christogrammen waren ingekrast, zorgden destijds voor grote opwinding, want ze zouden het bewijs vormen dat het christendom eeuwen vroeger zijn intrede in Nijmegen zou hebben gedaan dan altijd was aangenomen.
- 5 Ben Tijnagel komt bij een auto-ongeluk in Duitsland om het leven. De Nijmegenaar geldt als de beste ijshockeyer die Nijmegen ooit heeft voortgebracht. Hij werd met Nijmegen en Rotterdam verscheidene malen Nederlands kampioen en speelde 56 interlands. Tijnagel werd 41 jaar.
- 6 Het carillon van de Sint-Stevenskerk is voortaan niet elk kwartier, maar nog slechts elk uur te horen. De kerkklokken blijven echter als vanouds elk heel en half uur tussen 8.00 en 22.00 uur slaan. Tijdens een hoorzitting over het luid- en beierregime van de Sint-Stevenstoren hadden omwonenden geklaagd over geluidsoverlast, terwijl andere buurtbewoners zich juist ergerden aan de klagers.- Vanavond is er op het Keizer Karelplein een proefopstelling te zien van de verlichte Keizer Karel op zijn ros. De indruk wordt sprookjesachtig en mysterieus genoemd. Burgemeester Guusje ter Horst en Hans Peters, voorzitter van initiatiefnemende stichting De Verlichting, zijn erbij aanwezig en zien dat het goed is.
- 8 Kringloopwinkel Het Goed blijft. Eerder dreigde de verantwoordelijke wethouder de zaak op te doeken, maar dankzij een reddingsactie kon dat voorkomen worden. Daarmee zijn alsnog ruim vijftig banen gered. - De compositietekening van de moordenaar van Louis Sévèke heeft tot dusver geleid tot 23 tips. Volgens een politiewoordvoerder kan het onderzoeksteam hiermee verder. Over de inhoud van de tips wil hij natuurlijk niets kwijt. De Nijmeegse politie heeft twee versies van de tekening naar buiten gebracht, omdat de getuigen het met elkaar oneens zijn over de vraag of de schutter een bril droeg of niet.
- 9 Ben Tijnagel wordt vanavond door honderden sportvrienden in het Triavium herdacht. De deze week bij een verkeersongeluk omgekomen Nijmeegse ijshockeylegende kreeg een indrukwekkend eerbetoon. Rond zeshonderd mensen bezochten de bijeenkomst.
- 12 In de Sint-Jacobskapel wordt het eerste van vijf glas-in-loodramen geplaatst. De sobere compositie van kunstenaar Ted Felen toont een gele cirkel, een oersymbool voor de eeuwigheid. Stichting De Oude Stad (SOS) wil een tweede raam bekostigen. De ontwerpen zijn al gereed. Er is inmiddels een speciale Stichting Raamkunst in het leven geroepen om fondsen te werven.
- 16 Philips verzelfstandigt zijn chipactiviteiten. Bij de halfgeleiderdivisie werken in Nederland ongeveer 6.000 mensen, waarvan 4.500 in Nijmegen. Om te kunnen groeien moet Philips Semiconductors, zoals het onderdeel officieel heet, buiten het concern op zoek naar samenwerking, overnames of fusies. Het onderdeel is sterk afhankelijk van de internationale conjunctuur en presteert al jaren slecht.
- 20 De vroegere winkel van Sengers in de Lange Hezelstraat wordt gerestaureerd. Het pand was destijds een van de oudste en voornaamste huizen in de straat. Historica Willy Niessen heeft de historie ervan tot 1410 kunnen traceren. Eigenaar Jo Janssen hoopt over een jaar de klus geklaard te hebben. - De laatste juridische horde voor de bebouwing van het voormalige Dobbelmannterrein in de wijk Bottendaal is genomen. De Raad van State heeft de Nieuw-Apostolische Kerk aan de Graafseweg in het ongelijk gesteld in haar strijd tegen het bestemmingsplan dat de bouw van ongeveer 240 woningen in het gebied mogelijk maakt. Het kerkbestuur protesteerde niet tegen de plannen zelf, maar had graag meer gebruiksmogelijkheden voor het eigen bestaande gebouw afgedwongen.
- 21 In Alphen aan den Rijn is deze week een brug vernoemd naar de Nijmeegse hoogleraar/archeoloog (en Numaga-redacteur) prof. dr. Jan Kees Haalebos. Het betreft de brug over het omloopkanaal dat in de Romeinse tijd 'Alphen' moest beschermen tegen indringers. Haalebos leidde het archeologisch onderzoek in de binnenstad van Alphen en Woerden. Dankzij zijn inspanningen kon de ligging van de castella Albaniana en Laurum onomstotelijk worden vastgesteld.
- 22 Het referendum over de donjon gaat zeker door op de dag van de gemeenteraadverkiezing, 7 maart 2006. De raad geeft vooraf globaal aan waaraan de toren moet voldoen. De bedoeling is om tot een eerste pakket van eisen te komen, niet om al tot in detail te beschrijven hoe de historische toren eruit komt te zien. Onder die toezegging stemmen vandaag alle partijen in met een volksraadpleging. De vraagstelling luidt voorlopig: 'Vindt u dat de donjon herbouwd moet worden?' - Sinds vandaag maken Nijmeegse iconen deel uit van de vernieuwde historische stadskern in Madurodam. De nieuwe aanwinsten worden onthuld door de beide burgemeesters: Guusje ter Horst, burgemeester van Nijmegen, en Marc Albers, de 17-jarige burgemeester van Madurodam. Het gaat om de Sint-Nicolaaskapel, de ruïne van de Sint-Maartenskapel, de Belvedère en de nieuwe godenpijler. De miniatuurreplica's worden geplaatst ter gelegenheid van het 2000-jarig bestaan van de stad Nijmegen.
- 23 Na een jaar vol aandacht voor het Nijmeegse verleden werkt de stad aan het permanent zichtbaar maken van haar Romeinse wortels. In de hoop op toekomstige subsidiebedragen van provincie, rijk en Europa zet de gemeente Nijmegen ruim zes ton opzij voor de ontwikkeling van een 'Romeinse route', die loopt door Nijmegen-Oost via het Valkhof naar Nijmegen-West. Op die plaatsen woonden en werkten Romeinen en Bataven over een periode van in totaal viereneenhalve eeuw. Het project moet het imago van Nijmegen als oudste stad van Nederland in binnen- en buitenland bestendigen.
- 26 Geen Kerstmis zonder kerstconcert in de Sint-Stevenskerk. Op Tweede Kerstdag klonk weer eens echte kerstmuziek. Een bomvolle kerk hoort behalve een onconventionele zetting door Poulenc van het Gloria ook nog Schuberts Unvollendete door het Symfonieorkest Nijmegen. Buiten valt de ijsregen naar beneden.
- 28 Bezoekers blijven de binnenstad van Nijmegen hoger waarderen dan die van concurrent Arnhem. Het publiek geeft het Nijmeegse stadscentrum een 7,2. Dat is hetzelfde cijfer als bezoekers de stad bij een onderzoek in 2002 gaven. Arnhem zakt spectaculair van een 7,0 naar 6,9.
- 29 De tijdelijke donjon op het Nijmeegse Valkhof moet komend jaar 100.000 betalende bezoekers trekken. Dit jaar passeerden er 61.000 de kassa. In beide gevallen zijn de bezoekers die gratis naar boven kunnen niet meegeteld: kinderen tot 12 jaar hoeven niet te betalen. Met ingang van 1 januari neemt, met het einde van het jubileumjaar van de stad, de stichting Donjon Nijmegen het beheer over de toren over van de Stichting Nijmegen 2000. Dat is tevens het sein om meer activiteiten in en rond de toren op touw te zetten.
- 31 Verzetsheld en hoogleraar wijsbegeerte Titus Brandsma (1881-1942) is gekozen als de Grootste Nijmegenaar. De in 1942 in concentratiekamp Dachau omgekomen geestelijke liet daarmee liefst 161 medegenomineerden achter zich, van wie er tien afgelopen najaar bij een eerste stemming doordrongen tot de volgende ronde. Behalve Brandsma waren dat zanger Frank Boeijen, schrijver Godfried Bomans, oud-burgemeester Ien Dales, keizer Karel de Grote, Mariken van Nieumeghen, cineast Joris Ivens, de gebroeders Van Limburg, entertainer Stevie Starlight en kickbokser Perry Ubeda. De laatste werd tweede.
Commentaar
<comments hideForm="false"/> of, lees de overige commentaren ...