header wiki – Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Diogenes

Uit Huis van de Nijmeegse Geschiedenis

Ga naar: navigatie, zoeken
RADBOUD IN DE STAD
Universiteit90jaar.jpg
startpagina
"Radboud in de stad" biedt naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de Radboud Universiteit een indruk van de voormalige locaties van de universiteit in de stad, met de bijbehorende verhalen. Lees verder>>>
Studentenverenigingen.png Soort locatie:
Studentenverenigingen
Gegevens gebouw
Adres: Van Schaeck Mathonsingel 10
Andere naam:
Bouwjaar:
Sloopjaar:
Faculteit/studierichting:
Functie:
  • Studentenvereniging (tot 1972)


Architect :

Bron: Regionaal Archief Nijmegen

Diogenes (1975)

De oprichting van N.S.V. Diogenes in 1957 maakt een einde aan het monopolie van gezelligheidsvereniging Sociëteit Roland. Na de Tweede Wereldoorlog is de betekenis van het corps afgenomen door de komst van studenten uit brede lagen van de bevolking, die zich niet aangetrokken voelen tot ‘de exclusivistische elitementaliteit van een oud kasteleven’. Diogenes positioneert zich daarom nadrukkelijk als een open vereniging voor studenten (en zelfs niet-studenten) die zelfstandig of samen met andere groepen activiteiten organiseert.
De nieuwe vereniging verzet zich tegen de ontgroening en de studentikoze joligheden van het studentencorps. De nadruk ligt naar eigen zeggen juist op persoonlijke waarden en culturele vorming in plaats van op ‘aristocratische waarden’ en ‘zinloze mores’. De eerste voorzitter van Diogenes is walgend vertrokken bij Roland en vervangt de verafschuwde groentijd door een ludieke
‘initiatietijd’.
De slechte verstandhouding tussen beide verenigingen wordt treffend geïllustreerd door de ontvoering van een lid van Diogenes in 1959 dat spottend heeft geschreven over het jaarlijkse introductietoneelstuk van Roland. Hij wordt meegesleept uit de bibliotheek en opgesloten in een garage. Zes ouderejaars stelen zijn kleding, trekken hem een hemd met daarop de letters ‘vip’ aan en brengen hem naar De Vereeniging om hem publiekelijk te logenstraffen tijdens het gewraakte toneelstuk. Het slachtoffer weet echter te ontkomen, nadat hij ‘een van zijn – inmiddels tamelijk bezopen – bewakers met een bierflesje knock-out heeft geslagen’.

Bronnen[bewerken]

  • J. Brabers, Hippocrates op Heyendael. Onstaan en ontplooiing van de faculteit der Medische wetenschappen van de Radboud universiteit Nijmegen 1951-2001, (Nijmegen 2009)
  • F.J. Amberg, M. Post, Van preek tot porno. De ontwikkeling van het Nijmeegs Universiteitsblad 1951-1968, (Nijmegen 2001)
  • Studiegids van het jaar 1970-1971
  • Nijmeegs universiteitsblad

Verantwoording[bewerken]

Onderzoek naar de universiteitslocaties door de studenten geschiedenis Yvette Dam en Yvonne Verstappen voor Radboud in de stad naar aanleiding van het 90-jarig bestaan van de universiteit in 2013.

Locatie in google-maps (nieuw venster)

51° 50' 34.22" N, 5° 51' 22.68" E

KENNISBANK
Verder graven in de historie van stad en omgeving
FACEBOOK
Op de hoogte blijven van het laatste nieuws van het Huis
EDUCATIE
Projecten en maatwerk voor het onderwijs
VERHALEN
Verteld verleden